![Zdrowe grillowanie: poznaj przepisy na zdrowe dania z grilla [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/13/3d/5ac5e130334f5_o_large.jpg)

Grillowany rybny burger cytrynowy
Składniki:
400 g filetu z dorsza
2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
1 jajko
150 g mąki
Starta skórka z 2 cytryn
4 bułeczki
kilka liści sałaty karbowanej
3-4 rzodkiewki
1 czerwona cebula
garść posiekanego kopru
biały serek np. bieluch
olej słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!

Skrzydełka „Palce lizać”
Składniki:
10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
pieprz do smaku
1/2 cytryny
14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać marynatę Teriyaki, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać. Mocno rozgrzać grilla, skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem tacce, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie.

Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami
Składniki
garść rukoli
1 mała czerwona cebula
kilka boczniaków
kilka średnich pieczarek
1 duży pomidor
kilkanaście prażonych orzechów laskowych
kilka listków purpurowej bazylii
Składniki na sos:
2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
10 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym Kikkoman. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Sałatkę polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.