1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Zdrowe grillowanie: poznaj przepisy na zdrowe dania z grilla [PRZEPISY]
2 z 7
Grillowany rybny burger cytrynowy...

Grillowany rybny burger cytrynowy

Składniki:
400 g filetu z dorsza
2 łyżki stołowe sosu sojowego Kikkoman
1 jajko
150 g mąki
Starta skórka z 2 cytryn
4 bułeczki
kilka liści sałaty karbowanej
3-4 rzodkiewki
1 czerwona cebula
garść posiekanego kopru
biały serek np. bieluch
olej słonecznikowy do smażenia

Wykonanie:
Dorsza myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości, wkładamy do naczynia, w którym będziemy mogli go zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sos sojowy Kikkoman, skórkę z cytryny, posiekany koper i mieszamy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu lepszego połączenia składników. W tym czasie kroimy rzodkiewkę i cebule w cienkie plastry. Za pomocą drewnianej łyżki umieszczamy nasze "ciasto" na ruszcie i grillujemy do uzyskania złocistego koloru. Bułeczki kroimy na pół i na dolną część kładziemy liść sałaty karbowanej następnie usmażonego Fishburgera, kilka plasterków rzodkiewki, czerwonej cebuli i dla podkreślenia smaku łyżeczkę białego serka, na koniec zakładamy drugą część bułki. Gotowy – lekki i pyszny!

3 z 7
Skrzydełka „Palce lizać”...

Skrzydełka „Palce lizać”

Składniki:
10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
pieprz do smaku
1/2 cytryny
14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać marynatę Teriyaki, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać. Mocno rozgrzać grilla, skrzydełka ułożyć na wysmarowanej tłuszczem tacce, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie.

4 z 7
Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z...

Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami

Składniki
garść rukoli
1 mała czerwona cebula
kilka boczniaków
kilka średnich pieczarek
1 duży pomidor
kilkanaście prażonych orzechów laskowych
kilka listków purpurowej bazylii

Składniki na sos:
2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
10 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym Kikkoman. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Sałatkę polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kompleks basenów w Krzeszowicach coraz bliżej. Budynek "urósł" po sam dach

Kompleks basenów w Krzeszowicach coraz bliżej. Budynek "urósł" po sam dach

PiS świętuje wynik wyborów prezydenckich na krakowskim Rynku Głównym

PiS świętuje wynik wyborów prezydenckich na krakowskim Rynku Głównym

„Świat na sześciu nogach” – tłumy na XXIII Ogólnopolskich Dniach Owada w Krakowie

NASZ PATRONAT
Świat na sześciu nogach” – tłumy na XXIII Ogólnopolskich Dniach Owada w Krakowie

Zobacz również

Mocna impreza w Energy 2000 w Przytkowicach. Zobacz zdjęcia

Mocna impreza w Energy 2000 w Przytkowicach. Zobacz zdjęcia

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę

Trzy pokolenia - jedna pasja. Rodzina Nowaków kocha koszykówkę