
Grillowane papryki z pikantnym farszem
Składniki
3 świeże papryki kolorowe
600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
1,5 łyżeczki płatków chili
2 gałązki świeżego rozmarynu
300 g sera żółtego Gouda
sól do smaku
Wykonanie
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem.

American style, czyli stek
Składniki
3 duże steki z rostbefu
oliwa z oliwek
sól, pierz, słodka czerwona papryka
Wykonanie
Mięso marynujemy na kilka godzin przed planowanym grillowaniem w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Po upływie tego czasu steki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Po zdjęciu z rusztu mięso musi chwilę odpoczać.