
Grillowane warzywa mogą być dodatkiem do głównych dań. Mogą też grać pierwszoplanową rolę.

Zdrowy grill brzmi jak żart, a jednak, to możliwe! Choć grillowanie kojarzy się z tłustą ucztą, może być również zdrowe, dietetyczne i eko. Zdrowy grill zaczyna się od dobrego sprzętu. Sprawdź jaki grill wybrać. Węglowy? Gazowy? A może elektryczny?

Grillowanie warzyw i mięsa jest tak samo proste. Wybrane warzywa dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z olejem lub oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw, w sezonie także świeżych ziół.

Głównym zagrożeniem podczas grillowania potraw mięsnych jest wytapiający się tłuszcz. Prostym sposobem na wyeliminowanie tych zagrożeń jest zmiana rodzaju grillowanego mięsa. Drób bez skóry, cielęcina czy wołowina z powodzeniem zamienią popularną karkówkę, tłuste kiełbasy czy boczek.