- Jest wysokie prawdopodobieństwo, że już od lutego obniżymy do zera, na co najmniej pół roku, VAT na podstawowe produkty żywnościowe - zapowiedział premier Mateusz Morawiecki.
Przełom ws. VAT?
Do tej pory na formalne wnioski derogacyjne w sprawie zerowej stawki VAT ze strony Polski KE odpowiadała negatywnie. Prace nad ustaleniem stawek toczą się od 4 lat. Proponowane zmiany miały być odpowiedzią na problemy sektora społeczno-gospodarczego. 8 grudnia 2021 roku minister finansów Tadeusz Kościński wystąpił w piśmie do komisarza ds. gospodarki o tymczasowe wprowadzenie wspomnianej stawki na żywność, co zaowocowało porozumieniem ministrów dotyczącym dyrektywy.
To też może Cię zainteresować
Z kolei kilka dni temu premier zapowiadał w Sejmie, że także wystąpił do KE z wnioskiem o obniżenie VAT-u na wszystkie artykuły żywnościowe z 5 do 0 procent. Podczas konferencji, która odbyła się 20 grudnia zaznaczył, że jest prawdopodobieństwo, że od 1 lutego przyszłego roku stawka wejdzie w życie.
Po osiągnięciu wspólnego stanowiska co do VAT, kolejnym krokiem jest opinia Parlamentu Europejskiego, a na dalszym etapie formalne przyjęcie dyrektywy przez Radę UE.
Co ma objąć zerowa stawka VAT
Wśród produktów, wskazanych w piśmie do objęcia 0 proc. VAT, znalazły się m.in.
- mięso i ryby (także przetwory),
- produkty mleczarskie,
- warzywa i owoce (także przetwory),
- zboża,
- produkty przemysłu młynarskiego,
- przetwory zbożowe i wyroby piekarnicze,
- tłuszcze i oleje,
- napoje zawierające min. 20 proc. soku owocowego lub warzywnego, napoje mleczne oraz mleka roślinne.
- Możliwość stosowania zerowej stawki VAT na żywność jest szczególnie ważna teraz, gdy w Europie mamy nasilone m.in. zjawiska inflacyjne – mówił minister Kościński po spotkaniu ECOFIN.
Źródło: Ministerstwo Finansów, KPRM
