
Chłodnik z selera naciowego i brokuła
Składniki
500 g selera naciowego
300 g brokułów
2 jabłka
2 litry wywaru warzywnego
sól, pieprz do smaku
listki mięty do dekoracji, kilka plasterków ogórka
Wykonanie
Seler naciowy i brokuły oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę w piórka, a jabłko w kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć na patelni, następnie zalać wywarem i gotować do miękkości.
Wlać śmietanę i zblendować całość, doprawiając według uznania solą i pieprzem.
Podawać na zimno w towarzystwie listków mięty i plasterków ogórka
Przepis Janiny Czai

Przepis na białczańską zupę scypę z kapusty
Składniki
1/2 główki kapusty
mleko
2 łyżki masła
sól
ziemniaki
Wykonanie
1/2 główki kapusty grubiej poszatkowanej ugotować w wodzie pół na pół z mlekiem, odlać. Zalać mlekiem (1 litr) i dalej gotować. Dodać 2 łyżki masła, sól do smaku. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami
Składniki
1 duży por
2-3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
cebula dymka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki tymianku (świeżego lub suszonego)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo
chleb na grzanki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. Jeszcze raz doprawić do smaku.
Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.
Przepis Justyny Kalemby