
Zupa krem z papryki
Składniki
5-6 papryk
cebula
marchew
jogurt naturalny
kwaśne jabłko
łyżeczka estragonu suszonego
łyżeczka bazylii
łyżka soku z cytryny
2 łyżki uprażonych nasion dyni
2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury
odrobina miodu
odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku
oliwa
Wykonanie
Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.
Przepis gospodyń z gminy Igołomia-Wawrzeńczyce

Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Składniki
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
cukinia ok. 700 g
por
marchewka
pietruszka
duży ziemniak
pieprz, sól
0,5 l wody
2 kromki chleba
łyżka oliwy
Wykonanie
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą, pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem wymieszać i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Jak jest gotowe, zmiksować blenderem, ale zostawić kilka kostek cukinii do dekoracji. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić, przyprawić i dusić do miękkości. Miękkie zblendować. Do zmiksowanej cukinii dodawać stopniowo zmiksowane warzywa i kosztować, sprawdzając, czy smak nam odpowiada. Można do cukinii dodać całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawić. Krem z cukinii gotowy, ale dla smaczku można go podać razem z grzankami własnej roboty.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony w kostkę chleb, polać oliwą, dodać odrobinę soli i pieprzu. Grzanki cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki położyć na krem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Zupa ziołowa z koperkiem, szczypiorkiem, szczawiem i ogórecznikiem
Składniki
litr rosołu z kury
5 dag masła
5 łyżek płatków owsianych instant
3 dag posiekanego pora
żółtko
1/8 l słodkiej śmietanki
cukier
sól
trochę startej gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz
10 dag posiekanych: koperku, szczypiorku, natki pietruszki, szczawiu i ogórecznika
Wykonanie
Poddusić na maśle drobno posiekanego pora, dodać płatki owsiane i całość rozprowadzić gorącym rosołem. Posiekane zioła włożyć do rosołu, krótko razem zagotować na gładką zupę. Zdjąć garnek z ognia, odlać trochę zupy do miseczki, rozmieszać w niej żółtko oraz słodką śmietankę. Tą mieszaniną podprawić zupę i trochę ja podgrzać. Już nie gotować. Zupę krem przyprawić do smaku solą, cukrem, startą gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis Marii Szymczak z Brzeska

Krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem
Składniki
2 średnie selery
2 jabłka
80 g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 l bulionu warzywnego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Selery i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podpiec około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić olej kokosowy, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, następnie dodać selera i jabłko oraz bulion. Całość gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy seler będzie już miękki, wyłączyć ogień, dodać kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość zmiksować dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis Andżeliki Knop