
Zobaczcie przepisy na pyszne, letnie zupy.

Zupa botwinka
Składniki
2 pęczki botwiny
cytryna- sok
śmietana w ilości indywidualnej- dowolnie według smaku)
bulion dowolny (warzywny, mięsny; z kostki lub ugotowany)
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Botwinkę umyć, osączyć, pokroić drobno ( z łodyżkami i listkami), zalać wodą tak, aby przykryła botwinkę, dodać cytrynę i ugotować do miękkości buraczków. Dodać ok. 0,5 litra bulionu , śmietanę. Podawać z młodymi ziemniakami.
Przepis Marty Góry

Zupa szczawiowo-pokrzywowa
Składniki
ok. 30 dag młodej pokrzywy
ok. 20 dag szczawiu
masło
6 szklanek rosołu
łyżka mąki
kilka łyżek śmietany
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
Składniki
6 dużych pomidorów malinowych
ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
sól
szklanka śmietany ukwaszonej
3 jajka
5 łyżek mąki
masło do smażenia
Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie