10 najczęstszych grzybowych pomyłek - PORÓWNANIE NA ZDJĘCIACH
Natura nam grzybobrania nie ułatwiła i grzyby jadalne mają swoje niejadalne lub trujące (czasem śmiertelnie) odpowiedniki.
Grzybobranie: co może się pomylić z czym?
GRZYBY JADALNE - GRZYBY NIEJADALNE
- czubajka kania, gąska zielonka, gołąbek - muchomor zielonawy (sromotnikowy)
- czubajka kania - muchomor plamisty
- pieprznik jadalny (kurka) - lisówka pomarańczowa
- borowik szlachetny - goryczak żółciowy
- pieczarka polna, dwuzarodnikowa, zaroślowa - pieczarka żółtawa
- mleczaj rydz - mleczaj wełnianka
- opieńka miodowa - maślanka wiązkowa
- gąska zielonka - gąska siarkowa
- smardz jadalny - piestrzenica kasztanowata
- Czubajka kania - czubajeczka ostrołuskowa, czubajka czerwieniejąca
10 najczęstszych grzybowych pomyłek - zdjęcia grzybów
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
QUIZ Jadalny czy niejadalny? Sprawdź, jak dobrze znasz się na grzybach!
Zatrucie grzybami - objawy
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby,
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
- śpiączka
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala.
QUIZ Jadalny czy niejadalny? Sprawdź, jak dobrze znasz się na grzybach!
Niektóre mogą zabić. Oto najbardziej trujące grzyby w polski...
- Przepisy na pyszne sałatki
- Oto najlepsze MEMY znad polskiego morza. Uśmiejesz się do łez!
- Morskie Oko i Rysy w godzinach szczytu. Brakuje już tylko parawanów!
- Kraków pod wodą! Tak wyglądało miasto w lipcu 1997 roku. To była powódź tysiąclecia
- Te fioletowe pola pod Krakowem to turystyczny hit. Tak kwitnie lawenda ZDJĘCIA

Akcja czad / DZ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?