
Jak często trzeba dezynfekować kasy?
Szef powinien zadbać o regularną dezynfekcję stanowisk kasowych i stanowisk obsługi klienta. W godzinach otwarcia sklepów i lokali usługowych muszą one być dezynfekowane co najmniej raz na godzinę.

Jak często trzeba dezynfekować kasy?
Szef powinien zadbać o regularną dezynfekcję stanowisk kasowych i stanowisk obsługi klienta. W godzinach otwarcia sklepów i lokali usługowych muszą one być dezynfekowane co najmniej raz na godzinę.

W jakiej odległości powinny być stanowiska pracy?
Odległość między poszczególnymi stanowiskami pracy powinna wynosić co najmniej 1,5 m. Jeżeli zachowanie tak dużego dystansu nie jest możliwe z uwagi na charakter wykonywanej działalności, zakład pracy ma obowiązek wyposażyć osoby zatrudnione w środki ochrony osobistej związane ze zwalczaniem epidemii COVID-19.

Ile osób może przebywać w sklepie?
W dalszym ciągu pracodawcy powinni przestrzegać norm dotyczących limitu klientów w sklepie. W placówce handlowej o powierzchni do 100 m kw. na jedną kasę powinny przypadać maksymalnie 4 osoby. W markecie o powierzchni powyżej 100 m kw. na 15 m kw. powinna przypadać jedna osoba.