12 potraw na Wigilię. Co na wigilijny stół. Sprawdź 12 potraw wigilijnych i proste przepisy na dania wigilijne
Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna postna, jest bardzo obfita i urozmaicona. Panie z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) smak potraw wzbogacają dostępnymi obecnie produktami i przyprawami. Wieczerza rozpoczyna się od łamania opłatkiem - symbolem pokoju i dobra. Panie gotują nieparzystą liczbę potraw, w tym: żurek grzybowy z uszkami koniecznie z grzybowym nadzieniem, kluski-paluszki z makiem, kapustę z grzybami i fasolą „Jaś”, kaszę jęczmienną zwaną siekanką lub garusem, ugotowaną z suszonymi (nie wędzonymi!) śliwkami, karpia (ze stawów rybnych w Książu Wielkim) smażonego i w galarecie, kompot z owocowego suszu. Na deser jest strucla makowa, staropolski piernik miodowy dojrzewający. Na stole są również śledzie przyrządzane według upodobań pań.
Składniki na kluski
50 dag maki
jajko
woda
Składniki na masę makową
50 dag maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
słodka śmietana
Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.