Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Co na wigilijny stół?
Jakie potrawy powinny się znaleźć na wigilijnym stole? Wszystko zależy od upodobań i regionu. Są jednak cztery zasady przygotowania potraw wigilijnych. Musi być coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu - wylicza Lidia Musiał, prezes Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Wolbrom "Kłos". I tak z sadu są np. jabłka i inne owoce, z pola - kapusta, groch, mak, z wody - ryby, a z lasu - grzyby.
Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię: karp tradycyjny, kluski z makiem i barszcz z uszkami
Co znajdzie się na naszych stołach zależy zarówno od naszych indywidualnych upodobań, jak i regionu, z którego pochodzimy. My poniżej prezentujemy Wam przepisy na: karpia tradycyjnego, kompot z suszonych owoców, kapustę z grzybami, pierniki i wiele innych potraw wigilijnych.
Potrawy wigilijne: kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybam
Na pewno kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z uszkami, kompot z suszu, kluski z makiem, żur. I oczywiście ryba. Kiedyś świąteczne potrawy były o wiele skromniejsze niż dziś. Na stołach królowały kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami lub kasza jaglana z suszonymi śliwkami z zasmażką ze śmietany i oleju, oczywiście oleju swojej roboty. Dziś potrawy z kaszy są rzadkością.
Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Dania wigilijne (lista potraw wigilijnych)
- Karp smażony lub karp w galarecie
- Barszcz z uszkami (wymiennie żurek, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna)
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Fasola z suszonymi śliwkami
- Paszteciki z grzybami
- Kasza z suszonymi grzybami
- Kotleciki z ryżu z sosem grzybowym
- Makiełki
- Kutia
- Zupa migdałowa
- Kulebiak z kapustą i grzybami
Źródło: Agencja TVN