
Potrawy wigilijne, 12 potraw na Wigilię. Co na wigilijny stół

Składniki na ciasto
30 dag mąki
jajko
szczypta soli
1-2 łyżki wody
Składniki na farsz
10-15 dag ugotowanych grzybów (suszonych)
średnia cebula
1-2 łyżki masła
łyżka bułki tartej
jajko
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Farsz. Ugotowane grzyby bardzo drobno posiekać, przesmażyć na maśle z drobno posiekaną cebulą. Dodać łyżkę bułki tartej i jajko. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kieliszkiem kółka. Nałożyć farsz na każde kółko, połączyć przeciwległe brzegi, a następnie dwa przeciwległe rogi pierożka.
Uszka wrzucić do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, są gotowe.

Składniki
3 kg ugotowanych buraków
3 litry bulionu jarzynowego lub mięsnego
cebula podsmażona na łyżce masła
dwa ząbki czosnku
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
łyżeczka majeranku
łyżka octu
Wykonanie
Do wrzącego, przecedzonego bulionu włożyć ugotowane, obrane i pokrojone buraki oraz czosnek. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i podsmażoną cebulkę. Gotować jeszcze 5 minut. Następnie dodać majeranek i odstawić barszcz na całą noc. Odcedzić. Doprowadzić barszcz prawie do zagotowania, a następnie odstawić z ognia i dodać ocet, ewentualnie pieprz i sól.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej (gmina Niepołomice) polecają tradycyjne danie wigilijne, czyli pierogi z kapustą i grzybami.
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki zamojskiej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
2 jajka
wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
1/2 kg kiszonej kapusty
10 dag suszonych podgrzybków
10 dag słoniny
cebula
przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.