5 z 14
Po czym poznać dobrego karpia? Po oczach. Muszą być wypukłe...
fot. Tradycyjny smażony karp [PRZEPIS]

Po czym poznać dobrego karpia? Po oczach. Muszą być wypukłe i błyszczące. Skrzela ryby muszą mieć intensywny kolor, a skóra powinna być błyszcząca. Mięso musi zachować sprężystość, a zapach ma być delikatny. Można jeszcze wykonać prosty test - ryba zanużona w wodzie nie wypłynie na wierzch. Mając takiego właśnie karpia, możemy bez obawy przystąpić do pracy - mówi Justyna Kelemba.

Składniki:
karp (ok. 1,5-2 kg)
masło klarowane
jajka
bułka tarta
mąka
sól

Wykonanie:

Dzień przed Wigilią karpia, najlepiej około półtorakilogramowego, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i nasolić. Oczywiście należy pamiętać o pozostawieniu kilku łusek. Ponoć włożenie ich do potrfela zapewnia dostatek na cały przyszły rok.
Wracając do karpia. Nasolonego zostawić na noc w lodówce. Przed samym podaniem opanierować w mące, osolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu, na dużej ilości masła.

6 z 14
Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna...
fot. Kluski z makiem [PRZEPIS]

Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna postna, jest bardzo obfita i urozmaicona. Panie z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) smak potraw wzbogacają dostępnymi obecnie produktami i przyprawami. Wieczerza rozpoczyna się od łamania opłatkiem - symbolem pokoju i dobra. Panie gotują nieparzystą liczbę potraw, w tym: żurek grzybowy z uszkami koniecznie z grzybowym nadzieniem, kluski-paluszki z makiem, kapustę z grzybami i fasolą „Jaś”, kaszę jęczmienną zwaną siekanką lub garusem, ugotowaną z suszonymi (nie wędzonymi!) śliwkami, karpia (ze stawów rybnych w Książu Wielkim) smażonego i w galarecie, kompot z owocowego suszu. Na deser jest strucla makowa, staropolski piernik miodowy dojrzewający. Na stole są również śledzie przyrządzane według upodobań pań.

Składniki na kluski
50 dag maki
jajko
woda

Składniki na masę makową
50 dag maku
500 ml miodu
pół szklanki rodzynek (lub bakalii)
słodka śmietana

Wykonanie
Paluszki. Z podanych składników zrobić niezbyt luźne ciasto. Uformować małe paluszki, ugotować w osolonej wodzie.
Masa. Mak zalać gorącą wodą (lub mlekiem), postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Wymieszać z ugotowanymi paluszkami, miodem i bakaliami.

7 z 14
KGW Paczółtowice działa od 1957 roku. Panie organizują m.in....
fot. Wigilijna kapuśniarka z grzybami [PRZEPIS]

KGW Paczółtowice działa od 1957 roku. Panie organizują m.in. Dzień Tradycji Ludowej, kolędowanie dla seniorów czy imprezę wiejską powitanie lata. Kapuśniarka z grzybami od lat pojawia się na wigilijnych stołach.

Składniki
litr soku z kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
1/3 szklanki śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz
ugotowane ziemniaki

Wykonanie

Grzyby namoczyć i ugotować. Sok z kapusty podgrzać. Gdy jest za kwaśny – dodać wodę. Ugotowane grzyby pokroić i wrzucić do soku z kapusty. Gotować ok. 10 minut. Mąkę rozrobić z wodą i zagęścić zupę. Zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami.

8 z 14
Składniki...
fot. Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis [PRZEPIS]

Składniki
60 dag kapusty kiszonej
10 dag masła
3 dag mąki pszennej
3 cebule
30 dag fasoli Piękny Jaś (duża)
10 dag suszonych grzybów
sól
cukier
pieprz
czosnek
kminek

Wykonanie
Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień zagotować ją w tej samej wodzie. Doprawić do smaku: solą, pieprzem, czosnkiem. Dodać łyżkę masła i jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gotować do miękkości. Kapustę zalać niewielką ilością wrzącej wody. Dodać płaską łyżkę cukru, trochę masła, kminek i suszone grzyby pokrojone w paski (wcześniej namoczone w wodzie). Gotować około godziny.

Na maśle na patelni zarumienić pokrojone w kostkę dwie cebule. Osobno zarumienić mąkę, rozprowadzając ją niewielką ilością zimnej wody. Połączyć kapustę z cebulą i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i jeszcze raz wszystko zagotować. Odłożyć do zimna. Przed podaniem na stół ponownie podgrzać, żeby danie było gorące.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Koncert Kwiatu Jabłoni  odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Koncert Kwiatu Jabłoni odbył się w dniu żałoby. Dlaczego nie odwołano imprezy?

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Kraków w żałobie? Tak wyglądał Rynek w dniu pogrzebu papieża. Jedna wielka impreza

Zobacz również

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Najpiękniejsze kościoły, cerkwie i synagoga na Sądecczyźnie. Warto je zobaczyć

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny