9 z 14
Monika Kowalczyk kieruje nowosądeckim oddziałem Gazety...
fot. Wigilijna zupa z grochem jaśkiem i suszonymi śliwkami

Monika Kowalczyk kieruje nowosądeckim oddziałem Gazety Krakowskiej. Na wigilijny stół poleca zupę Babci Zosi z grochem jaśkiem i z suszonymi śliwkami

Składniki na zupę
fasola Jaś
suszone śliwki (wędzone węgierki)
kilka goździków
wywar z buraków
sól
miód lub cukier
śmietanka kremówka

Składniki na kluski
kilka łyżek mąki
jajko
mleko

Wykonanie
Gotować śliwki do czasu, aż zmiękną w małej ilości wody z kilkoma goździkami. Osobno ugotować w osolonej wodzie wymoczoną przez noc fasolę (u nas to groch Jasiek). Śliwki z grochem połączyć w wywarze z buraków, wlewając do niego kompot powstały ze śliwek i nieco wody z gotowanej fasoli.

Przygotować ciasto na kluski kładzione łącząc w dużym kubku kilka łyżek mąki z ciepłym mlekiem i jajkiem oraz szczyptą soli. Mieszać, aż uzyskamy elastyczną, niezbyt gęstą konsystencję, następnie nabrać porcje ciasta na kluchy łyżką stołową i kłaść je, zsuwając do osolonego wrzątku w dużym garnku. Po ich wypłynięciu gotować jeszcze przez ok. trzy minuty. Całość doprawić do smaku odrobiną miodu (lub cukru) i szczyptą soli. Końcowy akcent to łyżka słodkiej śmietanki. Zupa jest smaczna także bez śmietany.

10 z 14
Składniki...
fot. Wigilijna zupa fasolowa z suszonymi śliwkami: łatwa i pyszna [PRZEPIS]

Składniki
2 szklanki fasoli typu jaś
marchewka
pietruszka
szklanka suszonych śliwek
yżka masła
łyżka mąki
szklanka wywaru z suszonych grzybów
przyprawy (sól, pieprz, wegeta)

Wykonanie
Fasolę moczyć w zimnej wodzie 2 godziny - ugotować na pół miękko.

Śliwki moczyć w zimniej wodzie 2 godziny. Wywar z grzybów, marchewkę, pietruszkę (pokrojoną w kostkę) pół łyżki masła, przyprawy według uznania zagotować, dodać fasolę razem z wywarem oraz namoczone śliwki. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać do zupy pod koniec gotowania.

Zupa lepiej smakuje, jak po ugotowaniu wystygnie pod przykryciem.

11 z 14
Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna...
fot. Wigilijny kompot z suszonych owoców [PRZEPIS]

Dzisiejsza wieczerza wigilijna w Konaszówce, tradycyjna postna, jest bardzo obfita i urozmaicona. Panie z KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) smak potraw wzbogacają dostępnymi obecnie produktami i przyprawami. Wieczerza rozpoczyna się od łamania opłatkiem - symbolem pokoju i dobra. Panie gotują nieparzystą liczbę potraw, w tym: żurek grzybowy z uszkami koniecznie z grzybowym nadzieniem, kluski-paluszki z makiem, kapustę z grzybami i fasolą „Jaś”, kaszę jęczmienną zwaną siekanką lub garusem, ugotowaną z suszonymi (nie wędzonymi!) śliwkami, karpia (ze stawów rybnych w Książu Wielkim) smażonego i w galarecie, kompot z owocowego suszu. Na deser jest strucla makowa, staropolski piernik miodowy dojrzewający. Na stole są również śledzie przyrządzane według upodobań pań.

Składniki
10 śliwek suszonych
10 plastrów suszonych jabłek
10 plastrów suszonych gruszek
2 goździki
4 łyżki cukru
1 i 1/2 l wody

Wykonanie

Owoce i przyprawy zalać wodą, posłodzić i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Ostudzić.
Kompot podawać przecedzony lub z owocami, chłodny lub letni - według uznania.

12 z 14
Składniki...
fot. Świąteczne śledzie w śmietanie z curry i koperkiem

Składniki
1 kg filetów śledziowych lekko solonych
4-5 cebul

Składniki na marynatę
litr wody
szklanka cukru
szklanka octu
liście laurowe
ziele angielskie

Składniki na sos
majonez
kwaśna śmietana (lub jogurt naturalny) w proporcji 1/3 na 2/3
1-2 łyżeczki curry
pokrojony drobno koperek (dość dużo)

Wykonanie
Śledzie wymoczyć. Wszystkie składniki marynaty zagotować, aby zioła puściły smak.

Większą część zalewy odlać i wystudzić, a następnie zalać nią śledzie i marynować 24 godziny (śledzie mogą leżeć w marynacie do 2 tygodni)

Do pozostałej ciepłej zalewy wrzucić cebulę pokrojoną w krążki i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Zlać zalewę z cebulą do słoika. Słoiki włożyć do lodówki.

Śledzie odsączyć i pokroić w kwadraty. Cebulę odsączyć i wymieszać z pokrojonymi śledziami. Z podanych składników przygotować sos i wymieszać ze śledziami. Udekorować koperkiem.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

Zobacz również

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kibice Cracovii w Lublinie. Mieli powody do radości

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny