9 z 15
Barszcz czerwony wigilijny...

Barszcz czerwony wigilijny

składniki na zakwas:

* 1 kg czerwonych buraków
* 3 l wody
* 1 łyżeczka kminku
* 30 g korzenia chrzanu
* 1 główka czosnku
* 3 łyżeczki soli
* szczypta cukru
* 1 kromka chleba razowego

Barszcz czerwony wigilijny - składniki:

*100 g suszonych grzybów
*włoszczyzna (bez kapusty)
*2 liście laurowe
*5 ziaren ziela angielskiego
*5 ziaren pieprzu
*2 ząbki czosnku
*natka pietruszki
*zakwas z buraków
*cukier
*sól
*pół cytryny

Przygotowanie zakwasu:

Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).

Przygotowanie barszczu czerwonego:

Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Uszka - składniki na farsz:

*100 g suszonych grzybów
*1 cebula
*masło do smażenia
*sól
*pieprz
*Uszka - składniki na ciasto:
*500 g mąki
*1 jajko
*szczypta - soli
*1 szklanka gorącej wody

Wykonanie - farsz:

Grzyby namoczyć i ugotować. Drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać grzyby z cebulą i doprawić solą i pieprzem.

Wykonanie - ciasto:

Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.

Karp wigilijny na chrupko - składniki:

*2 karpie
*mąka
*oliwa i masło do smażenia
*duża cebula

10 z 15
Miodownik...

Miodownik

Składniki:

* 4 jajka,
* 150 g cukru,
* łyżka cukru waniliowego,
* 150 g masła,
* 4 łyżki miodu,
* 200 g mąki,
* 20 g kakao,
* 300 g bakalii,
* łyżka proszku do pieczenia,
* łyżka przyprawy do piernika.

Wykonanie. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Dodać roztopione masło z miodem, wymieszać. Dodać bakalie - orzechy wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C), następnie przełożyć do ściereczki i pocierając pozbawić skórki, posiekać.
Wszystko dobrze wymieszać. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec godzinę (a najwyżej godzinę i 10 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy się upiekło.

11 z 15
Piernik ekspresowy...

Piernik ekspresowy

Składniki:

* 350 g mąki pszennej,
* 200 g płynnego, jasnego miodu,
* 150 g cukru trzcinowego,
* 120 g miękkiego masła,
* 50 g orzechów włoskich,
* 30 g suszonych moreli,
* 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej),
* 20 g suszonych śliwek,
* 10 g gorzkiego kakao,
* 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1,5 łyżki przyprawy do piernika, łyżeczka cukru waniliowego,
* szczypta soli.

Na polewę:

50 ml mleka, 50 ml masła, 100 g gorzkiej czekolady.

Wykonanie.

Śliwki i morele pokrój w cienkie paseczki. Orzechy posiekaj. Dodaj 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. Za pomocą miksera masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, kakao i przyprawą do piernika. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodawaj pojedynczo do masła, stopniowo dodawaj też mąkę, posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, orzechy oraz miód.

Mieszaj, używając miksera (niskie obroty) lub drewnianej łyżki. W osobnej misce ubij białka. Ostrożnie wymieszaj białka z masą piernikową. Całość przełóż do podłużnej foremki o wymiarach 26x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni C na 50-60 minut. Metodą „patyczka” sprawdź, czy ciasto jest już gotowe.

Przygotuj polewę: mleko podgrzewaj z masłem i czekoladą, tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Ostudzony piernik udekoruj polewą czekoladową.

12 z 15
Kapusta wigilijna wg Roberta Makłowicza!...

Kapusta wigilijna wg Roberta Makłowicza!

Składniki:

* główka włoskiej kapusty
* 3 dag grzybów suszonych
* sucha bułka
* 2 jaja

KAPUSTA WIGILIJNA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Główkę włoskiej kapusty i 3 dag grzybów suszonych ugotować (każde osobno), dobrze odcedzić. Zmielić razem z małą suchą bułką, dodać 2 jaja, wyrobić na jednolita masę, w razie potrzeby, dodać tartej bułki. Formować kotlety i smażyć na maśle.
Najlepsze z sosem grzybowym. Smacznego!

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zobacz również

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku