
Szpinakowy naleśnik z łososiem, pomidorkami koktajlowymi, fetą i pietruszką
Przygotowując klasyczne ciasto na naleśniki używamy mąki pełnoziarnistej oraz dorzucamy 2 garści świeżego szpinaku. Całość blendujemy, aby liście w cieście nie pływały w kawałkach tylko nadały mu wyrazistą, zieloną barwę. Na naleśniku może wylądować nasze ulubione warzywo. My zdecydowaliśmy się na pomidorki koktajlowe oraz kawałki pieczonego łososia, ser feta i pietruszkę. Z pewnością polecamy to połączenie.

Pieczone placki z ziemniaka i cukinii w sosie jogurtowo czosnkowym
Ścieramy na grubych oczkach tarki 1 małą cukinię i 2 ziemniaki. Dodajemy jajko oraz łyżkę pełnoziarnistej mąki. Wszystko mieszamy i odciskamy z powstałej masy nadmiar wody z warzyw. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dla uzyskania wyrazistego smaku my polecamy papryczkę chilli. Na ułożonym wcześniej papierze do pieczenia łyżką układamy okrągłe placki. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie robimy sos z jogurtu naturalnego, przetartego ząbka czosnku oraz świeżej natki pietruszki.

Łosoś na kaszy pęczak w pierzynce z cebuli i pora
Kasze pęczak gotujemy, a cienki filet z łososia doprawiamy wedle uznania i pieczemy przez kilkanaście minut. W tym czasie komponujemy warzywną pierzynkę, którą przyozdobimy rybę. My postawiliśmy na pokrojoną cebulę z dodatkiem pora, ugotowane na parze.

Tarta z pomidorów i cukinii
Klasyczny, pełnoziarnisty spód do tarty wypełniamy mieszanką warzyw. Smaczne połączenie stanowi tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorkami koktajlowymi, ale także opcja, na którą tym razem my się zdecydowaliśmy. Do tej wersji obiadowej trafił kabaczek, świeży pomidor oraz bazylia. Po zapieczeniu wszystko nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje.