Na Krakowskim Kazimierzu w Synagodze Poppera na ul. Szerokiej 16 dzieci i młodzież mogły dowiedzieć się czym był i jak wyglądał sztetl, kim byli jego mieszkańcy i jakie mieli zwyczaje. Każdy z uczestników mógł wykonać z papieru swój sztetl, a na zakończenie zajęć stworzono z nich makiete miasta.
Organizatorzy zorganizowali także zajęcia dla dorosłych. Warsztaty Pieczenia Żydowskiej Chałki zlanazły wielu amatorów. Prowadził je Uri Scheft - duński piekarz, który otworzył w Tel Awiwie Lehamim czyli piekarni i bistro w jednym. Decyzję o wybraniu zawodu piekarza wiąże z zapachem świeżo wypieczonej szabatowej chałki, jaką co tydzień piekła jego mama.
Warsztaty miały miejsce w Piekarni Mojego Taty, przy ul. Meiselsa 6. Na zakończenie uczestnicy wypiekali własnoręcznie zrobione i ozdobione chałki w ponad 100 letnim piecu.
- Na zakończenie warsztatów, w sobotę, tradycyjnie spotkamy się na wspólnym Szabacie. Razem z Waszymi rodzicami będziemy jeść koszerną chałkę, śpiewać szabatowe piosenki i wspólnie podsumujemy nasze tegoroczne warsztaty - zachęcają organizatorzy.
25. Festiwal Kultury Zydowskiej trwa w Krakowie od 25 czerwca do 5 lipca.