5 z 7
Sałatka z bobem i ziemniakami...
fot. materiały prasowe

Sałatka z bobem i ziemniakami
Wciąż nie doceniamy bobu jako składnika pełnych dań i wartościowych posiłków. Czas to zmienić! O tej porze roku mamy wiele ciekawych możliwości łączenia go z innymi warzywami. Do sałatki z bobem i boczkiem idealnie pasują małe, młode, polskie. Takie połączenie warto podkreślić świeżą natką pietruszki, cebulą i odpowiednio dobranym, ziołowym sosem.
- Do sałatki z bobem i ziemniakami dobrym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Składniki:
450 g młodego bobu (świeżego lub mrożonego)
opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
200 g małych ziemniaków
150 g boczku wędzonego w plastrach
cebula czerwona
pęczek natki pietruszki
łyżeczka czarnuszki
3 łyżki oleju
3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.

Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C - piecz przez 15 minut.

Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.

W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos dla nadania doskonałego smaku i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.

6 z 7
Sałatka brokułowa z serem feta...
fot. materiały prasowe

Sałatka brokułowa z serem feta
Uwielbiamy takie uczty na talerzu! Pełnia letniego smaku, a do tego gwarancja pożywnego posiłku. Do codziennego jadłospisu warto włączyć wariant brokułów, które nie są gotowane, ale tylko lekko sparzone. Zachowają one swój smak, a przy okazji będą chrupiące i wyraziste. Ich połączenie z serem feta i indykiem podkreślą płatki migdałów i odpowiednio skomponowany sos. Szybka w przygotowaniu, lekka i sycąca, idealna propozycja na wakacyjny lunch w domu lub do pracy.

Składniki:
200 g brokułów
opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego z gorczycą Knorr
250 g piersi z indyka (może być polędwiczka)
łyżeczka Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
100 g sera feta
2 łyżki płatków migdałów
łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Brokuły podziel na nieduże różyczki i sparz je krótko we wrzącej lekko osolonej wodzie. Wystudź.

Pierś z indyka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp Przyprawą do kurczaka, by nadać daniu wyrazisty smak. Mięso usmaż na grillowej patelni (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i także wystudź.

Ser i indyka pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), płatki migdałów opiecz na suchej rozgrzanej patelni.

Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny – dzięki niemu danie zyska wyrazistości.

W płaskiej salaterce rozłóż brokuły, pokrojone mięso indyka oraz ser. Całość polej przygotowanym sosem, a wierzch sałatki posyp palonymi migdałami. Sałatkę podawaj z grzankami.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Bieg Twierdzy Kraków. Co się działo na trasie w okolicy Fortu Barycz

Bieg Twierdzy Kraków. Co się działo na trasie w okolicy Fortu Barycz

Departament Kobiet w Chrzanowie.  Wystartował nowy ogólnopolski projekt

Departament Kobiet w Chrzanowie. Wystartował nowy ogólnopolski projekt

Polecamy

Pożar w Tarnowie. Z ogniem walczą duże siły straży

Pożar w Tarnowie. Z ogniem walczą duże siły straży

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z Legią Warszawa

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z Legią Warszawa

Kraków chce organizacji finału Eurowizji. Żart słaby, a sam pomysł? Jest warunek

Kraków chce organizacji finału Eurowizji. Żart słaby, a sam pomysł? Jest warunek