1 z 7
Przewijaj galerię w dół
5 pomysłów na dania ze szparagami, cukinią, kalarepą, bobem i brokułami [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 7
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym...
fot. materiały prasowe

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

Wszyscy kochamy makarony. Zwłaszcza za szybkość i prostotę ich przygotowania. Idealnie do dań makaronowych nadają się warzywa sezonowe, w tym szparagi. Warto skomponować danie z obu dostępnych odmian – białych i zielonych szparagów. Należy jednak pamiętać, że białe potrzebują dłuższego czasu gotowania niż zielone. Dodanie pomidorków koktajlowych i garści świeżej bazylii sprawi, że danie będzie wyglądało jak z najlepszych włoskich restauracji. Prosty i tani przepis, a jakże doskonały smak!

Składniki:

250 g makaronu farfalle (kokardki)
250 g białych szparagów
250 g zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki śmietany 36%
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką
garść świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.

W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dla nadania smaku, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.

Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparagów.

3 z 7
Włoska sałatka z cukinią...
fot. materiały prasowe

Włoska sałatka z cukinią

Lato to idealna pora na lekkie sałatki. Przy odrobinie pomysłowości i odpowiednim skomponowaniu mogą stanowić one pełnowartościowy i sycący posiłek. Idealnie w połączeniu z królową letnich warzyw – cukinią – sprawdzi się pieczony łosoś. Do tego mozzarella, papryka, oliwki, cebula i pyszne danie gotowe. Przygotowując sałatkę, której idealną bazą będzie roszponka, należy pamiętać o skomponowaniu sosu, który delikatnie, ale wyraziście podkreśli smak wszystkich składników. Ci, którzy wolą dania mięsne, z powodzeniem mogą wykorzystać w proponowanej sałatce pierś z kurczaka, przygotowaną w ten sam sposób. Pamiętajmy jednak, aby kurczaka piec trochę dłużej.

Składniki:

cukinia
opakowanie Sosu sałatkowego Paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
250 g fileta z łososia
3 garście roszponki
2 łyżki zielonych oliwek
papryka czerwona
cebula czerwona
12 sztuk mini kulek mozzarelli
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego

Sposób przygotowania:
Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.

Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.

Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.

W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.

Dodaj przygotowany sos i wymieszaj dla nadania niezwykłego smaku. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

4 z 7
Sałatka z kalarepy...

Sałatka z kalarepy
Doskonałą propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają niecodzienne kompozycje i zaskakujące
smaki, a do tego cenią sobie dbanie o formę, jest sałatka z czarnej fasoli, awokado i świeżej kalarepy. Jej wyrazisty smak podkreślają owoce, takie jak pomarańcze. Dodanie żółtych pomidorków koktajlowych i chipsów z banana zagwarantuje nie tylko pełnię smaku, ale także kolorowy, letni wygląd na talerzu. Propozycja na lunch, do pracy i na weekendowy piknik albo grilla w ogrodzie.

Składniki:

50 g chipsów z banana
opakowanie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr
puszka czarnej fasoli
100 g pomidorków koktajlowych żółtych
kalarepa
200 g rukoli
awokado
2 pomarańcze
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej limonki
łyżka czarnuszki
kolendra do smaku

Sposób przygotowania:
Kalarepę i awokado obierz. Kalarepę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a awokado w plastry. Pomidory przekrój na pół. Fasolę wypłucz z puszki. Z pomarańczy wykrój segmenty, a z limonki wyciśnij sok.

W misce przygotuj sos - wymieszaj sok z limonki, sos sałatkowy Knorr i oliwę.

W misce połącz rukolę, segmenty pomarańczy, chipsy bananowe, fasolę, kolendrę oraz awokado.

Dodaj sos, aby sałatka była wyrazista w smaku, i wszystko razem wymieszaj.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Targi Terrarystyczne „Exoticarium” w Nowym Sączu i tłumy odwiedzających

Targi Terrarystyczne „Exoticarium” w Nowym Sączu i tłumy odwiedzających

Co za mecz Hutnika! Aż osiem goli w hitowym starciu z Polonią

Co za mecz Hutnika! Aż osiem goli w hitowym starciu z Polonią

Zobacz również

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

NOWE
Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego