![5 pomysłów na dania ze szparagami, cukinią, kalarepą, bobem i brokułami [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a5/af/5b2b673747a9b_o_large.jpg)

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Wszyscy kochamy makarony. Zwłaszcza za szybkość i prostotę ich przygotowania. Idealnie do dań makaronowych nadają się warzywa sezonowe, w tym szparagi. Warto skomponować danie z obu dostępnych odmian – białych i zielonych szparagów. Należy jednak pamiętać, że białe potrzebują dłuższego czasu gotowania niż zielone. Dodanie pomidorków koktajlowych i garści świeżej bazylii sprawi, że danie będzie wyglądało jak z najlepszych włoskich restauracji. Prosty i tani przepis, a jakże doskonały smak!
Składniki:
250 g makaronu farfalle (kokardki)
250 g białych szparagów
250 g zielonych szparagów
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki śmietany 36%
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta cukru
opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką
garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie obierz wcześniej umyte szparagi, odetnij z nich zdrewniałe końcówki. Z dobrych już szparagów odetnij czubki, resztę warzywa pokrój ukośnie na 4 cm kawałki. Umyj i pokrój pomidory na ćwiartki.
W garnku zagotuj 300 ml wody, wrzuć do niej białe szparagi, gotuj je przez 5 minut na średnim ogniu, po czym do garnka dodaj zielone szparagi i kontynuuj gotowanie jeszcze przez kolejne 5 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodaj śmietanę i Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką, dla nadania smaku, dokładnie wymieszaj, gotuj aż sos zgęstnieje.
Do sosu ze szparagami dodaj makaron, porwane listki bazylii, całość dokładnie wymieszaj. Makaron rozłóż do talerzy, udekoruj z wierzchu pomidorami, pozostałymi listkami bazylii oraz końcówkami szparagów.

Włoska sałatka z cukinią
Lato to idealna pora na lekkie sałatki. Przy odrobinie pomysłowości i odpowiednim skomponowaniu mogą stanowić one pełnowartościowy i sycący posiłek. Idealnie w połączeniu z królową letnich warzyw – cukinią – sprawdzi się pieczony łosoś. Do tego mozzarella, papryka, oliwki, cebula i pyszne danie gotowe. Przygotowując sałatkę, której idealną bazą będzie roszponka, należy pamiętać o skomponowaniu sosu, który delikatnie, ale wyraziście podkreśli smak wszystkich składników. Ci, którzy wolą dania mięsne, z powodzeniem mogą wykorzystać w proponowanej sałatce pierś z kurczaka, przygotowaną w ten sam sposób. Pamiętajmy jednak, aby kurczaka piec trochę dłużej.
Składniki:
cukinia
opakowanie Sosu sałatkowego Paprykowo-ziołowego z białym pieprzem Knorr
250 g fileta z łososia
3 garście roszponki
2 łyżki zielonych oliwek
papryka czerwona
cebula czerwona
12 sztuk mini kulek mozzarelli
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki soku z cytryny
80 ml oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i oliwą.
Rybę osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę 2 na 2 cm. Skrop odrobiną oliwy, oprósz przyprawami i obtocz w skórce cytrynowej. Łososia wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 4 minuty.
Cukinię pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, paprykę w cząstki, a cebulę w ósemki. 2-3 łyżki oliwy rozgrzej na dużej patelni i przesmaż pokrojone warzywa. Wystudź.
W dużej misce połącz roszponkę, warzywa, oliwki oraz kulki mozzarelli.
Dodaj przygotowany sos i wymieszaj dla nadania niezwykłego smaku. Sałatkę wyłóż na półmisek, na wierzchu sałatki rozłóż kawałki ryby i podawaj, najlepiej z chrupiącymi grzankami czosnkowymi.

Sałatka z kalarepy
Doskonałą propozycja dla wszystkich tych, którzy uwielbiają niecodzienne kompozycje i zaskakujące
smaki, a do tego cenią sobie dbanie o formę, jest sałatka z czarnej fasoli, awokado i świeżej kalarepy. Jej wyrazisty smak podkreślają owoce, takie jak pomarańcze. Dodanie żółtych pomidorków koktajlowych i chipsów z banana zagwarantuje nie tylko pełnię smaku, ale także kolorowy, letni wygląd na talerzu. Propozycja na lunch, do pracy i na weekendowy piknik albo grilla w ogrodzie.
Składniki:
50 g chipsów z banana
opakowanie Sosu sałatkowego Truskawka z chili Knorr
puszka czarnej fasoli
100 g pomidorków koktajlowych żółtych
kalarepa
200 g rukoli
awokado
2 pomarańcze
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z jednej limonki
łyżka czarnuszki
kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
Kalarepę i awokado obierz. Kalarepę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a awokado w plastry. Pomidory przekrój na pół. Fasolę wypłucz z puszki. Z pomarańczy wykrój segmenty, a z limonki wyciśnij sok.
W misce przygotuj sos - wymieszaj sok z limonki, sos sałatkowy Knorr i oliwę.
W misce połącz rukolę, segmenty pomarańczy, chipsy bananowe, fasolę, kolendrę oraz awokado.
Dodaj sos, aby sałatka była wyrazista w smaku, i wszystko razem wymieszaj.