Crumble to deser, na punkcie którego oszaleli nie tylko Anglicy! Sezonowe owoce pod kruszonką to coś pysznego! Przepis poleca Agnieszka Bochnak, autorka bloga Soulstorm everywhere.
Składniki
- 80 g mąki pszennej
- 100 g obranych migdałów
- 50 g otrąb owsianych
- 80 g cukru kokosowego
- 100 g zimnego masła
- 1-2 łyżeczki cukru malinowego
Dodatkowo
- 400 g rabarbaru
- 100 g borówek
- 80g cukru kokosowego
- sok z połówki soku cytrynowego
Wykonanie
Migdały miksujemy w malakserze na bardzo drobne kawałki, dodajemy resztę składników. Łączymy je a następnie formujemy kulkę, owijamy w folię spożywczą i chowamy na do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.
Kokilki dokładnie smarujemy masłem, wykładamy rabarbarem, kruszonkę zcieramy na grubych oczkach i układamy w kokilkach.
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż kruszonka będzie złota. Podajemy same lub z gałką lodów waniliowych.
Zobacz też:TOP 10 przepisów na truskawki
Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem
Źródło: Dzień Dobry TVN