https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Angielskie crumble z rabarbarem i borówkami [PRZEPIS]

Agnieszka Bochnak
Agnieszka Bochnak
Crumble z rabarbarem i borówkami

Crumble to deser, na punkcie którego oszaleli nie tylko Anglicy! Sezonowe owoce pod kruszonką to coś pysznego! Przepis poleca Agnieszka Bochnak, autorka bloga Soulstorm everywhere.

Składniki

  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g obranych migdałów
  • 50 g otrąb owsianych
  • 80 g cukru kokosowego
  • 100 g zimnego masła
  • 1-2 łyżeczki cukru malinowego

Dodatkowo

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g borówek
  • 80g cukru kokosowego
  • sok z połówki soku cytrynowego

Wykonanie
Migdały miksujemy w malakserze na bardzo drobne kawałki, dodajemy resztę składników. Łączymy je a następnie formujemy kulkę, owijamy w folię spożywczą i chowamy na do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

Kokilki dokładnie smarujemy masłem, wykładamy rabarbarem, kruszonkę zcieramy na grubych oczkach i układamy w kokilkach.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż kruszonka będzie złota. Podajemy same lub z gałką lodów waniliowych.


Zobacz też:
TOP 10 przepisów na truskawki

Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska