Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Angielskie crumble z rabarbarem i borówkami [PRZEPIS]

Agnieszka Bochnak
Agnieszka Bochnak
Crumble z rabarbarem i borówkami

Crumble to deser, na punkcie którego oszaleli nie tylko Anglicy! Sezonowe owoce pod kruszonką to coś pysznego! Przepis poleca Agnieszka Bochnak, autorka bloga Soulstorm everywhere.

Składniki

  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g obranych migdałów
  • 50 g otrąb owsianych
  • 80 g cukru kokosowego
  • 100 g zimnego masła
  • 1-2 łyżeczki cukru malinowego

Dodatkowo

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g borówek
  • 80g cukru kokosowego
  • sok z połówki soku cytrynowego

Wykonanie
Migdały miksujemy w malakserze na bardzo drobne kawałki, dodajemy resztę składników. Łączymy je a następnie formujemy kulkę, owijamy w folię spożywczą i chowamy na do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok.

Kokilki dokładnie smarujemy masłem, wykładamy rabarbarem, kruszonkę zcieramy na grubych oczkach i układamy w kokilkach.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż kruszonka będzie złota. Podajemy same lub z gałką lodów waniliowych.


Zobacz też:
TOP 10 przepisów na truskawki

Zobacz też:TOP 7 przepisów na lekkie dania z makaronem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska