
Boczniak ostrygowaty
Grzyb jadalny, bogaty w wiele wartości odżywczych, ma krótki, kilkucentymetrowy trzon, natomiast średnica kapelusza osiąga ponad 20 cm, zazwyczaj rośnie w postaci skupionych grup.

Klejówka różowa
Średnica i kolor: 3-6 cm średnicy. Początkowo grzyb jest barwy różowej lub szaroróżowej. Po czasie staje się ciemnobrązowy. Blaszki: zbiegają się ku dołowi, rzadkie i grube. Mają od 2 do 4 mm szerokości. Są koloru białego, popielatego oraz brązowooliwkowego. Trzon: 4-6 cm wysokości, 1-1,5 cm grubości. Zazwyczaj koloru białego lub różowawego. Zwęża się ku podstawie, gdzie nabiera barwy brązowej. Miąższ: w miejscu trzonu i kapelusza jest białawy, czasem różowawy. Po uszkodzeniu nie zmienia swojej barwy. Soczysty, delikatny, o lekko kwaskowatym smaku. Występuje najczęściej w górach w lasach sosnowych, czasem mieszanych.

Kolczak obłączasty
Zapach i smak świeżych owocników jest przyjemny, natomiast stare egzemplarze stają się gorzkie. Jest jadalny.

Lejkowiec dęty
Grzyb jadalny, występuje w lasach liściastych i mieszanych.