5 z 16
Stosowany jako składnik zupy miso i nabemono.
fot. Wikimedia Commons/Hillbourne/CC BY-SA 3.0

Łuskowiak nameko

Stosowany jako składnik zupy miso i nabemono.

6 z 16
Jest nieco gorzkawy, jednak nie psuje to jego smaku.
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła/CC BY-SA 4.0

Mleczaj jodłowy

Jest nieco gorzkawy, jednak nie psuje to jego smaku.

7 z 16
To grzyb jadalny, przed spożyciem należy go jednak najpierw...
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła /CC BY-SA 3.0

Opieńka miodowa

To grzyb jadalny, przed spożyciem należy go jednak najpierw obgotować i odlać wywar. Rośnie jesienią, na drewnie różnych gatunków drzew liściastych. Średnica kapelusza i wysokość trzonu do kilkunastu centymetrów.

8 z 16
Dobry do marynowania w occie. Niestety łatwo robaczywieje.
fot. Wikimedia Commons/Jerzy Opioła/CC BY-SA 3.0

Płachetka zwyczajna

Dobry do marynowania w occie. Niestety łatwo robaczywieje.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Nowy punkt kasowy TPN w Kuźnicach. Koniec z drewnianym domkiem, czas na nowoczesność

Nowy punkt kasowy TPN w Kuźnicach. Koniec z drewnianym domkiem, czas na nowoczesność

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Zobacz również

Brak oscypków w "bacomacie" na Olczy w Zakopanem. Są za to pamiątki i gołki

Brak oscypków w "bacomacie" na Olczy w Zakopanem. Są za to pamiątki i gołki

Prelekcją i koncertem popularyzują w Krakowie tradycje narodowe i Wojsko Polskie

Prelekcją i koncertem popularyzują w Krakowie tradycje narodowe i Wojsko Polskie