
Kurka a lisówka
Oba gatunki grzybów są do siebie podobne, ale na talerzu widujemy jedynie kurki. Formalnie nazywane są pieprznikami jadalnymi. Mają nieregularny kształt, często wklęsły i falisty. Zawierają chitynę, dlatego nie poleca się ich spożycia małym dzieciom lub osobom starszym.

Uwaga na mleczaje
Mleczaje kryją w sobie pułapki. Najpopularniejszy to oczywiście rydz, ceniony za aromat i smak. Niedoświadczeni zbieracze mogą go jednak pomylić z innym niejadalnym przedstawicielem mleczajów – wełnianką. Spożycie większych ilości może objawiać się wymiotami lub biegunką.

Tak wyglądają rydze
Najłatwiej odróżnić grzyby po kapeluszach i mleczku. Wełnianki pokryte są meszkiem, a po przełamaniu wycieka biały miąższ, a nie pomarańczowy, jak w przypadku jadalnego grzyba. Co więcej, rydze po przekrojeniu i kontakcie z powietrzem zielenieją. W kuchni są źródłem witamin i minerałów.

Brat bliźniak borowika szlachetnego?
Borowik szlachetny to klasyk polskich grzybiarzy. Trzeba jednak dokładnie wiedzieć, jak wygląda, amatorzy mogą omyłkowo skusić się na goryczaka żółciowego. Nie jest on trujący, ale może spowodować problemy układu trawiennego. Najłatwiej spotkać go w lasach iglastych.