Babka wielkanocna. Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa [PRZEPIS]
Przepis na tradycyjną babę piaskową. Przepisem na pyszną wielkanocną babę podzieliła się Maria Mleczko. Przez 34 lata kierowała Kołem Gospodyń Wiejskich w Niegowici. Od 2008 roku jest przewodniczącą Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie. - Moja babka piaskowa jest świeża przez tydzień! Zachwycały się nią warszawskie posłanki, gdyż długo trzyma świeżość i nie wysycha tak szybko jak baba drożdżowa. Ten przepis jest w naszej rodzinie już pół wieku i za każdym razem babka wychodzi znakomicie - opowiada pani Maria.
Składniki
- 6 jajek
- 25 dag masła
- 1/2 kg cukru
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- mały proszek do pieczenia
- łyżka kakao
Wykonanie
Utrzeć masło i cukier na gładką masę. Potem dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Niewielką ilość ciasta przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Do formy do pieczenia przełożyć najpierw białe ciasto, potem ciemne i znowu białe. Formę wypełnić tylko do połowy, bo babka urośnie! Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Na święta można dodatkowo udekorować według własnego uznania.
Szukacie innych pomysłów na dania wielkanocne? Zobaczcie koniecznie:
