https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bitwa regionów na smakołyki. Kulinarne popisy gospodyń wiejskich. W powiecie krakowskim zwyciężyły kacapoły z koziną

Barbara Ciryt
Bitwa Regionów w Michałowicach. Kulinarne popisy pań w kół gospodyń wiejskich
Bitwa Regionów w Michałowicach. Kulinarne popisy pań w kół gospodyń wiejskich Barbara Ciryt
Kacapoły i wszelkie inne kluski oraz pierogi doceniło jury podczas tegorocznej edycji Bitwy Regionów 2024 rozgrywanej w Michałowicach. Tu spotkały się gospodynie, które prezentowały swoje umiejętności kulinarne. Konkurs wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Zagacia. Panie jako potrawę konkursową przygotowały regionalne kluski - kacapoły. Podały je z z koziną wypasaną na łąkach Zagacia. Tym podbiły podniebienia jurorów. Na tym etapie Bitwy Regionów docenione zostały także pierożki z nadzieniem z królika z Krasieńca oraz pierogi z suszonymi śliwkami z Brzozówki.

Bitwa Regionów to Ogólnopolski Konkurs Kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, który organizuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym roku zgłosiło się ponad 2 tysiące KGW z całej Polski. Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego organizuje w ośmiu miejscach kulinarne rywalizacje. Zaczęły się 15 czerwca w Dobczycach w powiecie myślenickim. Panie z powiatu krakowskiego i proszowickiego rywalizowały w niedzielę, 23 czerwca w Michałowicach.

Na placu Józefa Piłsudskiego w Michałowicach odbywał się piknik Rodzinne Świętojańskie Świętowanie z warsztatami wicia wianków i atrakcjami dla dzieci, natomiast na straganach konkursowych panie rywalizowały prezentując pyszne potrawy.

Konkurs Bitwa Regionów zakłada, że przy przygotowywaniu potraw musi być wykorzystany przynajmniej jeden tradycyjny produkt regionalny. Jak mówili jurorzy podczas oceniania smakołyków - chodzi o promowanie regionalnych potrawy, prezentowanie różnorodnych lokalnych tradycji kulinarnych. A jednocześnie to okazja do pokazania swoich regionów od strony kuchni.

Zwycięzcy Bitwy Regionów w podkrakowskich powiatach

  1. miejsce - KGW w Zagaciu (gmina Czernichów) za galicyjskie kacapoły z upieczoną koziną wypasioną na łąkach Zagacia (nagroda 2000 zł z KOWS i KRUS);
  2. miejsce - 3K Kreatywne Kobiety Krasieńca (gmina Iwanowice) za żur na zakwasie z owsa z dodatkiem smażonych pierożków wypełnionych nadzieniem z królika, brukwi, rabarbaru okraszone olejem z krwawnika (nagroda 1500 zł KOWS i KRUS);
  3. miejsce - KGW Przyjaciele Brzozówki w Brzozówce (gmina Zielonki) za pierogi z suszonymi śliwkami (nagroda 1000 zł KOWS i KRUS).

Wyróżnienia:

KGW Karniowianki w Karniowie ( gmina Kocmyrzów-Luborzyca) za karniowską zupę łąkową (nagroda rzeczowa KODR w Karniowicach i KOWR);
KGW Zosie samosie w Rachwałowicach (gmina Koszyce) za bigos z kociołka z niespodzianką (nagroda rzeczowa KODR w Karniowicach i KOWR);
KGW Pobiegnik Mały i Wielki (gmina Igołomia-Wawrzeńczyce) za pierogi z kalafiorem (nagroda finansowa 500 zł MODR w Karniowicach);
KGW Filipowianki w Filipowicach (gmina Krzeszowice) za żeberka wędzone drzewem wiśniowym z kapustą kiszoną, maszczone boczkiem z domowym chlebem (nagroda finansowa 500 zł MODR w Karniowicach).

Podziękowania za udział:

  • KGW w Rudnie (gmina Krzeszowice) za obwarzanki półpostne;
  • KGW Siedlczanki w Siedlcu (gmina Krzeszowice) za nadziewany rulon z mięsa mielonego z surówką i placuszkami ziemniaczano-warzywnymi;
  • Stowarzyszenie Horyzont z Chrosnej (gmina Liszki) za ziemniaki pieczone z grillowaną kiełbasą lisiecką;
  • KGW w Niegardowie ( gmina Koniusza) za comber z królika w sosie czosnkowo-warzywnym;
  • Kółko Rolnicze KGW Złotniki (gmina Igołomia-Wawrzeńczyce) za potrawę w zielonym gaju skrzydło nadziane;
  • KGW w Glewcu (gmina Koniusza) za nadziewaną paprykę igołomską.

Kolejne rywalizacje kół gospodyń wiejskich w Małopolsce zaplanowano na ostatni weekend czerwca a następnie pierwszy weekend lipca

  • 29 czerwca – przystań spływu Dunajca na granicy Szczawnicy i Kościeliska, godz. 14
  • 30 czerwca - Koszary, szczyt Góry Paproć, godz. 15
  • 6 lipca - Gródek nad Dunajcem, godz. 15
  • 7 lipca - Stadion SKAWA w Wadowicach, godz. 15

To wszystko należy jeszcze do pierwszego etapu konkursu w regionach. Po czym powstanie lista rankingowa potraw konkursowych. Najwyżej ocenione KGW i ich potrawy przejdą do II etapu, czyli wojewódzkiego półfinału konkursu. Na tych półfinałach wojewódzkich z każdego regionu, z 16 województw zostaną wyłonieni zwycięzcy, którzy wezmą udział w III etapie, czyli finale ogólnopolskim.

XXI Międzynarodowy Festiwal Orkiestr Wojskowych i Dętych w Skale

Widowiskowy festiwal orkiestr w Skale. Tańce wojskowych muzy...

Tylko nieco ponad 47% Polaków chce skrócenia tygodnia pracy

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska