https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie. Pomysł na świąteczny obiad: rolada z boczku z grzybami [PRZEPIS]

mad
Rolada boczkowa z grzybami.
Rolada boczkowa z grzybami. Paulina Nosek
Potrawy na Boże narodzenie. Pomysł na świąteczny obiad. Przepis na roladę boczkową.

Przepisem na roladę boczkową podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Paulina Nosek.

Składniki

  • 1,5 kg boczku bez kości
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wrzątku
  • 50 g masła
  • 2 liście laurowe
  • łyżka smalcu

Dodatkowo

  • kilka kawałków sznurka

Wykonanie
Grzyby zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Boczek przekroić wszerz, nie przecinając do końca.
W moździerzu rozetrzeć ziarna pieprzu z solą, czosnkiem oraz liśćmi laurowymi. Przyprawami natrzeć mięso. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w półksiężyce cebulę.
Grzyby odsączyć i dać na patelnię. Grzybowe nadzienie rozłożyć na mięsie i zwinąć ścisłą roladę. Obwiązać kawałkami sznurka w odstępach około 2 cm.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do garnka i zalać wodą z grzybów. Dusić na wolnym ogniu, pod przykrywką cztery godziny, po dwóch zmieniając stronę. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – grzanie z góry, aż skóra stanie się złota i chrupiąca (około czterdziestu minut).

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Ilona

robiłam, ale zastępuje czosnek trzema łyżkami chrzanu krakusa, wychodzi ciekawy smak, polecam wypróbować

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska