Przepisem na roladę boczkową podzieliła się z nami nasza Czytelniczka Paulina Nosek.
Składniki
- 1,5 kg boczku bez kości
- 3 garście suszonych grzybów
- 2 białe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki wrzątku
- 50 g masła
- 2 liście laurowe
- łyżka smalcu
Dodatkowo
- kilka kawałków sznurka
Wykonanie
Grzyby zalać dwiema szklankami wrzątku. Odstawić na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Boczek przekroić wszerz, nie przecinając do końca.
W moździerzu rozetrzeć ziarna pieprzu z solą, czosnkiem oraz liśćmi laurowymi. Przyprawami natrzeć mięso. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w półksiężyce cebulę.
Grzyby odsączyć i dać na patelnię. Grzybowe nadzienie rozłożyć na mięsie i zwinąć ścisłą roladę. Obwiązać kawałkami sznurka w odstępach około 2 cm.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na smalcu, przełożyć do garnka i zalać wodą z grzybów. Dusić na wolnym ogniu, pod przykrywką cztery godziny, po dwóch zmieniając stronę. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – grzanie z góry, aż skóra stanie się złota i chrupiąca (około czterdziestu minut).
Źródło: Agencja TVN
