
Zakwas z buraków Pauliny Nosek
Składniki
4 średniej wielkości buraki
1 główka czosnku
2 łyżki kminku
1 łyżka miodu
1 l przegotowanej wody
pół łyżeczki soli
Wykonanie
Kminek rozetrzeć z solą oraz posiekanymi ząbkami czosnku. Buraki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
Ułożyć na dnie ceramicznego naczynia mniej więcej jednego buraka, dać 1/4 przypraw z moździerza, ponownie buraki i przyprawy, aż do skończenia składników.
W lekko ciepłej wodzie rozpuścić miód i całość zalać.
Odstawić na tydzień w chłodne i przewiewne miejsce, każdego dnia mieszać drewnianą łyżką i zbierać wierzchnią piankę. Następnie odcedzić, zlać do butelek i trzymać w lodówce. Można pić sam zakwas, jest bardzo zdrowy, można też wykorzystać do ugotowania barszczu czerwonego.

Carpaccio z buraka Iwona Borowiec
Składniki
4 małe buraki
duża garść rukoli
ser kozi (może być roladka)
orzechy włoskie
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
łyżeczka octu balsamicznego
cytryna
miód
Wykonanie
Buraki umyć i w mundurkach owinąć w folię aluminiową. Piec ok. godziny w 200 stopniach. Zrobić test widelcem - jeśli da się go bez oporu wbić w buraki, to znaczy, że są gotowe. Pozostawić buraki do ostudzenia.
Przygotować sos: wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, sok cytrynowy i miód, tak, by nam smakowało. Doprawić. Na talerzach układać kołderkę z rukoli, na to bardzo cienkie plasterki obranych uprzednio buraków, kawałki sera koziego i rozdrobnione orzechy włoskie.
Całość polewać sosem i zajadać z bagietką.

Makaron z botwinką i szpinakiem Moniki Kubackiej
Składniki
pęczek botwinki
pęczek szpinaku
duża cebula
20 dag makaronu
sól, pieprz
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę. Botwinę umyć, odkroić buraczki. Obrać je i zetrzeć na tarce. Liście posiekać. Posiekać również liście szpinaku.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć przez ok. 10 minut cebulę i starte buraczki, po czym dodać posiekane liście. Poddusić do odparowania wody. Przyprawić solą i obficie pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać z podsmażoną botwiną i szpinakiem.

Zapiekana botwinka z kaszą gryczaną Katarzyny Dębińskiej-Łatak
Składniki
szklanka kaszy gryczanej (niepalona)
3 jajka
50 g masła + do wysmarowania formy
bardzo duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki pesto z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić 3 siekanymi ząbkami czosnku)
2 łyżki mielonych migdałów lub siemienia lnianego (do posypania formy)
sól do smaku
świeże zioła
Wykonanie
Kaszę ugotować o 5 minut krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Sklarować masło (rozpuścić na wolnym ogniu, zdjąć pianę, która wytworzy się podczas podgrzewania). Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Posiekać botwinkę razem z buraczkami oraz zioła. Wrzucić na masło buraczki i smażyć około minuty, następnie dodać botwinkę i smażyć kolejną minutę. Zdjąć patelnię z ognia, dodać resztę posiekanych ziół, pesto z czosnku niedźwiedziego, ugotowaną kaszę i roztrzepane jajka. Przyprawić do smaku.
Formę do tarty nasmarować masłem i obtoczyć tym co jest pod ręką – mielonymi orzechami, siemieniem lnianym lub bułką tartą. Całość przenieść do formy i wstawić do pieca na 25-30 minut. Podawać po przestudzeniu.