9 z 12
Sałatka z pieczonych buraków Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Sałatka z pieczonych buraków Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki

1 duży burak (ok. 300 g)
100 g sera koziego
5 mandarynek
mix sałat
oliwa
pieprz, sól

Wykonanie

Dużego buraka podzielić na cztery części. Każdą część oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię i dać do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec do miękkości ok. 45 minut. Upieczone buraki wyciągnąć z folii i zoastawić do wystygnięcia.
Do miski wrzucić mix sałat, a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodać ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obrać na cząstki, a każdą z nich obrać z białej skórki i wrzucić do sałatki.
Na koniec sałatkę skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę można też polać ulubionym dressingiem.

10 z 12
Paczuszki z łososia w botwince Katarzyny Dębińskiej-Łatak...
fot. Katarzyna Dębińska-Łatak

Paczuszki z łososia w botwince Katarzyny Dębińskiej-Łatak

Składniki
8 kawałków łososia o wymiarach 5x5 cm każdy (ok. 150 g)
spory pęczek botwiny z dużymi liśćmi (w przepisie potrzebne będą wyłącznie liście)
50 ml śmietanki (u mnie migdałowa)
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
opcjonalnie kilka ziarenek czarnuszki
ulubiona oliwa (u mnie olej kokosowy)
sól i pieprz

Dodatkowo

folia aluminiowa

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (danie również nadaje się na grilla). Płat łososia bez skóry pokroić na mniejsze kawałki, tak, aby dały się owinąć w liście botwiny (u mnie kawałki miały około 5x5 cm). Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.
Botwinkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy kawałek łososia potrzeba ok. 3-4 sporych liści. Każdy kawałek łososia owinąć dokładnie w liście botwiny, a następnie szczelnie w folię (zawijamy każdy kawałek osobno). Ważne, aby folię przed zawinięciem skropić odrobiną oliwy – paczuszki nie przywrą. Wstawić do pieca lub na grilla na 15 minut.
Koperek drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać w miseczce śmietankę, koperek, czosnek, sól i 2 łyżki oliwy. Posypać ziarenkami czarnuszki. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem koperkowym.

11 z 12
Czerwony koktajl z buraków Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Czerwony koktajl z buraków Andżeliki Knop

Składniki

2 pieczone buraki
400 ml soku marchwiowego, świeżo wyciskanego
seler naciowy
ok. 1 cm świeżego imbiru
woda

Wykonanie
Buraki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy buraki zrobią się miękkie, wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Następnie pokroić je na małe kawałki, przełożyć do blendera, dodać pokrojony seler naciowy, sok marchwiowy oraz starty imbir. Miksować, aż do uzyskania płynnej konsystencji.
W razie potrzeby (gdy wyjdzie nam bardziej mus niż koktajl) dodać wodę mineralną i ponownie zmiksować.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Polecamy

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków