9 z 12
Sałatka z pieczonych buraków Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Sałatka z pieczonych buraków Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki

1 duży burak (ok. 300 g)
100 g sera koziego
5 mandarynek
mix sałat
oliwa
pieprz, sól

Wykonanie

Dużego buraka podzielić na cztery części. Każdą część oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię i dać do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni. Piec do miękkości ok. 45 minut. Upieczone buraki wyciągnąć z folii i zoastawić do wystygnięcia.
Do miski wrzucić mix sałat, a potem buraki pokrojone w kostkę. Do tego dodać ser kozi też pokrojony w kostkę. Mandarynki obrać na cząstki, a każdą z nich obrać z białej skórki i wrzucić do sałatki.
Na koniec sałatkę skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę można też polać ulubionym dressingiem.

10 z 12
Paczuszki z łososia w botwince Katarzyny Dębińskiej-Łatak...
fot. Katarzyna Dębińska-Łatak

Paczuszki z łososia w botwince Katarzyny Dębińskiej-Łatak

Składniki
8 kawałków łososia o wymiarach 5x5 cm każdy (ok. 150 g)
spory pęczek botwiny z dużymi liśćmi (w przepisie potrzebne będą wyłącznie liście)
50 ml śmietanki (u mnie migdałowa)
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
opcjonalnie kilka ziarenek czarnuszki
ulubiona oliwa (u mnie olej kokosowy)
sól i pieprz

Dodatkowo

folia aluminiowa

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (danie również nadaje się na grilla). Płat łososia bez skóry pokroić na mniejsze kawałki, tak, aby dały się owinąć w liście botwiny (u mnie kawałki miały około 5x5 cm). Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem.
Botwinkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy kawałek łososia potrzeba ok. 3-4 sporych liści. Każdy kawałek łososia owinąć dokładnie w liście botwiny, a następnie szczelnie w folię (zawijamy każdy kawałek osobno). Ważne, aby folię przed zawinięciem skropić odrobiną oliwy – paczuszki nie przywrą. Wstawić do pieca lub na grilla na 15 minut.
Koperek drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. Wymieszać w miseczce śmietankę, koperek, czosnek, sól i 2 łyżki oliwy. Posypać ziarenkami czarnuszki. Podawać na ciepło lub na zimno z sosem koperkowym.

11 z 12
Czerwony koktajl z buraków Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Czerwony koktajl z buraków Andżeliki Knop

Składniki

2 pieczone buraki
400 ml soku marchwiowego, świeżo wyciskanego
seler naciowy
ok. 1 cm świeżego imbiru
woda

Wykonanie
Buraki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Ułożyć je na blasze do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy buraki zrobią się miękkie, wyjąć je z piekarnika i wystudzić. Następnie pokroić je na małe kawałki, przełożyć do blendera, dodać pokrojony seler naciowy, sok marchwiowy oraz starty imbir. Miksować, aż do uzyskania płynnej konsystencji.
W razie potrzeby (gdy wyjdzie nam bardziej mus niż koktajl) dodać wodę mineralną i ponownie zmiksować.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Polecamy

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Miechów-Charsznica, kimchi stolica! Tak firma z Małopolski podbiła serca Koreańczyków

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Specjalny Rządowy Program Strategiczny dla Trzebini i Olkusza. Zespół gotowy do pracy

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!

Muzealne ogrody to oazy zieleni, do których krakowianie rzadko zaglądają. A warto!