Akcja odbywa się pod hasłem "Skarbonka Szroma". Jej pomysłodawca na co dzień jest szefem kuchni w restauracji La Rossa w Oświęcimiu. Szerzej znany jest za sprawą udziału w trzeciej edycji telewizyjnego programu kulinarnego stacji Polsat Hell’s Kitchen.
Podkreśla, że zawsze otwarty jest na pomoc ludziom, którzy jej potrzebują. Teraz sam zainicjował akcję z myślą o Nikoli Kurpas z Brzeszcz. 13-letnia dziewczynka cierpi na czterokończynowe porażenie mózgowe. Pomimo intensywnej rehabilitacji dziewczynka nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować – nie chodzi, nie siedzi, nie mówi.
- Szansą na poprawę stanu jej zdrowia jest przeszczep komórek macierzystych, a także skomplikowana operacja biodra, która pozwoli jej stanąć na własnych nogach. Ale na to potrzebne są pieniądze – mówi Sebastian "Szromu" Schrom, który od prawie 8 lat jest szefem kuchni w znanej oświęcimskiej restauracji.
Mistrz kuchni stworzył „Skarbonkę Szroma” w portalu siepomaga.pl, gdzie każdy może wspomóc leczenie małej brzeszczanki. Potrzebna kwota nie jest mała. Brakuje bowiem 40 tysięcy złotych na przeszczep komórek macierzystych i około 50 tysięcy euro na operację biodra.
- Zdaję sobie sprawę, że są to kwoty niemałe, ale razem może nam się udać i w ten sposób pomóc Nikoli - mówi znany kucharz. - Liczy się każda złotówka - dodaje.
Dlatego zachęca, aby wejść na portal siepomaga.pl i wpłacić datek w każdej wysokości. - Podarujcie Nikoli zdrowie. Najlepiej zróbcie to od razu, bo potem możecie zapomnieć – apeluje Sebastian "Szromu" Schrom.
WIDEO: Krótki wywiad
