Chili con carne to tradycyjna potrawa, często przyrządzana w USA i Meksyku. Amerykanie traktują ją często jako fastfood, a w Ameryce Południowej to popularne danie obiadowe. Przedstawiamy najlepsze przepisy na chili con carne!
Chili con carne - przepis oryginalny
Oryginalny przepis na chili con carne zawiera przyprawy stosowane w kuchni meksykańskiej. Z pewnością docenią go fani ostrzejszych smaków. W oryginalnym przepisie na chili con carne mamy m.in.: chilli, fasolę, kumin - a więc to z czego kuchnia meksykańska słynie.
Przepis oryginalny na chili con carne:
Składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- duża cebula,
- papryka,
- puszka czerwonej fasoli,
- mała puszka kukurydzy,
- puszka krojonych pomidorów w zalewie,
- dwa duże ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- chili lub przyprawa do chili con carne,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i zeszklij na patelni razem z czosnkiem. Na patelnię wyłóż mięso i dopraw je. Dodaj pomidory z puszki i przyprawę con carne. Dodaj fasolę, kukurydzę, a także przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowy sos podaj z nachosami lub ryżem.

Chili con carne zupa
Chili con carne występuje również w postaci zupy. Potrawa przyrządzona w taki sposób jest bardzo sycąca. Zupa chili con carne świetnie sprawdzi się w zimie. Nie tylko będzie to pożywne danie, ale również dobrze nas rozgrzeje. Jak zrobić zupę chili con carne?
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 1 duża papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 i 1/2 litra bulionu,
- przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz i sól, słodka papryka, chilli con carne,
- 1 i 1/2 łyżki oleju,
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki - bez skóry,
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Dodaj mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszaj, a po chwili powoli wlej bulion. Po około 10 minutach dodaj pomidory, odcedzoną kukurydzę i fasolę czerwoną. Dopraw pieprzem, solą i odrobiną cukru. Zupa smakuje pysznie z natką pietruszki.
Chili con carne z ryżem
Pyszne chili con carne z ryżem, to danie, które smakuje wszystkim. Doprawione chili mięso wołowe, papryka i słodkie pomidory to przepis na udane danie. Chili con carne z ryżem to doskonały pomysł na oryginalny obiad!
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny,
- 3 pomidory,
- czerwona fasola z puszki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 papryczka chilli,
- 1/2 łyżeczki przyprawy kmin rzymski,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 szklanki bulionu wołowego,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- ryż.
Przygotowanie:
Na patelni zeszklij cebulę, gdy się zarumieni dodaj przyprawy. Kiedy poczujesz charakterystyczny aromat przypraw, dodaj wołowinę. Po chwili mięso się zarumieni. Wtedy dodaj do całości bulion i pomidory. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj paprykę, odsączoną z zalewy fasolę i pozostaw do momentu, gdy papryka zmięknie. Danie podawaj z ryżem. Na koniec posyp je świeżą kolendrą.
Z czym podawać chili con carne?
Najpopularniejszymi dodatkami do chili con carne jest kwaśna śmietana, sos guacamole lub chipsy z tortilli. Jeśli nie jesteś przekonany do tych składników, postaw na klasykę. Chili con carne można podać z ryżem. Danie doskonale komponuje się też z makaronem.
Chili - przyprawa. Właściwości i zastosowanie
Czy wiecie, że papryczki chili wykazują wiele prozdrowotnych właściwości? Dzięki swojemu bogatemu składowi są bogate w wiele witamin. Przede wszystkim w witaminę C.
Co jeszcze zawiera w swoim składzie chili?
- witamina A,
- witamina B6,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- mangan.
Papryczki chili zawierają substancję zwaną kapsaicyną, odpowiedzialną za ostry smak papryczek. Substancja ta cechuje się właściwościami wspomagającymi spalanie tłuszczu. Chili wspomaga więc odchudzanie. Warto pamiętać również o tym, że papryczki są niskokaloryczne i stanowią źródło błonnika.