Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chili con carne - przepis na zupę, przepis oryginalny. Z czym podawać chili con carne?

Joanna Zajchowska
Przepis na chili con carne
Przepis na chili con carne Youtube
Chili con carne - przepis na to danie jest niezwykle prosty. To tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej spotykana często jako fastfood. Z czym podawać chili con carne? Jak brzmi oryginalny przepis na to danie? Jak zrobić zupę chili con carne? Podpowiadamy!

Chili con carne to tradycyjna potrawa, często przyrządzana w USA i Meksyku. Amerykanie traktują ją często jako fastfood, a w Ameryce Południowej to popularne danie obiadowe. Przedstawiamy najlepsze przepisy na chili con carne!

Chili con carne - przepis oryginalny

Oryginalny przepis na chili con carne zawiera przyprawy stosowane w kuchni meksykańskiej. Z pewnością docenią go fani ostrzejszych smaków. W oryginalnym przepisie na chili con carne mamy m.in.: chilli, fasolę, kumin - a więc to z czego kuchnia meksykańska słynie.

Przepis oryginalny na chili con carne:

Składniki:

  • pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • duża cebula,
  • papryka,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • mała puszka kukurydzy,
  • puszka krojonych pomidorów w zalewie,
  • dwa duże ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • chili lub przyprawa do chili con carne,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę obierz i zeszklij na patelni razem z czosnkiem. Na patelnię wyłóż mięso i dopraw je. Dodaj pomidory z puszki i przyprawę con carne. Dodaj fasolę, kukurydzę, a także przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowy sos podaj z nachosami lub ryżem.

Chili con carne to doskonała propozycja na obiad. Potrawa rozgrzewa i wspiera odchudzanie!
Chili con carne to doskonała propozycja na obiad. Potrawa rozgrzewa i wspiera odchudzanie! Youtube

Chili con carne zupa

Chili con carne występuje również w postaci zupy. Potrawa przyrządzona w taki sposób jest bardzo sycąca. Zupa chili con carne świetnie sprawdzi się w zimie. Nie tylko będzie to pożywne danie, ale również dobrze nas rozgrzeje. Jak zrobić zupę chili con carne?

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 1 duża papryka,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 i 1/2 litra bulionu,
  • przyprawy do smaku: świeżo zmielony pieprz i sól, słodka papryka, chilli con carne,
  • 1 i 1/2 łyżki oleju,
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki - bez skóry,

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Dodaj mięso mielone i przyprawy, dokładnie wymieszaj, a po chwili powoli wlej bulion. Po około 10 minutach dodaj pomidory, odcedzoną kukurydzę i fasolę czerwoną. Dopraw pieprzem, solą i odrobiną cukru. Zupa smakuje pysznie z natką pietruszki.

Chili con carne z ryżem

Pyszne chili con carne z ryżem, to danie, które smakuje wszystkim. Doprawione chili mięso wołowe, papryka i słodkie pomidory to przepis na udane danie. Chili con carne z ryżem to doskonały pomysł na oryginalny obiad!

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 3 pomidory,
  • czerwona fasola z puszki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kmin rzymski,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki kolendry,
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ryż.

Przygotowanie:

Na patelni zeszklij cebulę, gdy się zarumieni dodaj przyprawy. Kiedy poczujesz charakterystyczny aromat przypraw, dodaj wołowinę. Po chwili mięso się zarumieni. Wtedy dodaj do całości bulion i pomidory. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj paprykę, odsączoną z zalewy fasolę i pozostaw do momentu, gdy papryka zmięknie. Danie podawaj z ryżem. Na koniec posyp je świeżą kolendrą.

Z czym podawać chili con carne?

Najpopularniejszymi dodatkami do chili con carne jest kwaśna śmietana, sos guacamole lub chipsy z tortilli. Jeśli nie jesteś przekonany do tych składników, postaw na klasykę. Chili con carne można podać z ryżem. Danie doskonale komponuje się też z makaronem.

Chili - przyprawa. Właściwości i zastosowanie

Czy wiecie, że papryczki chili wykazują wiele prozdrowotnych właściwości? Dzięki swojemu bogatemu składowi są bogate w wiele witamin. Przede wszystkim w witaminę C.

Co jeszcze zawiera w swoim składzie chili?

  • witamina A,
  • witamina B6,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • mangan.

Papryczki chili zawierają substancję zwaną kapsaicyną, odpowiedzialną za ostry smak papryczek. Substancja ta cechuje się właściwościami wspomagającymi spalanie tłuszczu. Chili wspomaga więc odchudzanie. Warto pamiętać również o tym, że papryczki są niskokaloryczne i stanowią źródło błonnika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska