
Beata Gliwka
Serowe tiramisu
Składniki:
4 bezcukrowe biszkopty
mocna zaparzona kawa rozpuszczalna
150 g sera białego
150 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki słodzika w proszku
odrobina naturalnego kakao i aromatu śmietankowego.
Przygotowanie:
Twaróg miksujemy z jogurtem na gładką masę, do której dodajemy rozpuszczoną żelatynę i słodzik. Na dnie salaterki układamy 2 biszkopty nasączone kawą z aromatem śmietankowym. Na to wykładamy 1/2 masy serowej. Następnie pozostałe 2 biszkopty nasączone kawą z aromatem śmietankowym, a na nie resztę masy. Gdy masa stężeje, deser posypujemy naturalnym kakao.

Renata Zajko
Twarożek po królewsku
Składniki:
1 papryka
150 g sera białego
100 g jogurtu
1 łyżeczka posiekanego kopru
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
ząbek czosnku
pieprz i papryka mielona do smaku
Przygotowanie:
Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Twaróg mieszamy z jogurtem i ziołami oraz utartym czosnkiem. Całość doprawiamy mielonym pieprzem i papryką. Tak przygotowaną masą serową napełniamy przekrojoną paprykę.