9 z 11
Listki, dopóki roślina nie zakwitnie, można jeść na surowo....
fot. pixabay.com

Ziarnopłon wiosenny

Listki, dopóki roślina nie zakwitnie, można jeść na surowo. Zwłaszcza, że to taka dzika nowalijka, więc dodajemy je nawet do kanapek zamiast sałaty, czy jako element wiosennej sałatki pełnej witamin, które potrzebne nam są po zimowym otępieniu. Listki ziarnopłonu świetnie sprawdzą się też duszone, w bardziej azjatyckich daniach.

10 z 11
- Aby przygotować odwar z liści pokrzywy, należy zalać około...
fot. pixabay.com

Pokrzywa zwyczajna

- Aby przygotować odwar z liści pokrzywy, należy zalać około 2 łyżki świeżych lub suszonych liści 2 szklankami wrzącej wody i gotować całość na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odwar należy odstawić na 10 minut i odcedzić. Prostszym i szybszym sposobem na herbatę z pokrzywy jest przygotowanie naparu: zalanie wrzątkiem 1 łyżki suchych lub kilku świeżych liści i pozostawienie pod przykryciem na ok. 10 minut – podaje Anna Rokicka-Żuk na Stronie Zdrowia.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Polecamy

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

Dwa pożary pod Krakowem. Palił się dom mieszkalny oraz kemping w lesie

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"