https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciąg dalszy afery z mięsem padłych krów. Inspektor wycofuje wołowinę ze sklepów

Janusz Bobrek
Archiwum Polska Press
Do jednego z sądeckich zakładów rozbiórki mięsa trafiły dwie tony wołowiny z padłych i chorych krów. Mięso, którego spożycie jest niebezpieczne dla zdrowia, zostało w większości zabezpieczone. Reszta jest wycofywana ze sklepów na podstawie wystawianych faktur.

Sądecki zakład rozbiórki mięsa sprowadzał ćwierci wołowe z Ostrowa Mazowieckiej. Tam, jak ustalili reporterzy TVN, zwierzęta były ubijane.

- Na teren powiatu nowosądeckiego nic żywe nie wjeżdżało i nie było tu ubijane - tłumaczy Mariusz Stein, Powiatowy Inspektor Weterynarii w Nowym Sączu. Mięso było opieczętowane i miało wymagane dokumenty, stąd wizualnie nie budziło podejrzeń. Inspektor nie ma podstaw, żeby zamknąć zakład, bo dopiero prokuratorskie śledztwo ma dowieść, czy właściciel sprowadzał zepsute mięso z premedytacją, czy jest w tej sprawie pokrzywdzony.

1,5 tony wątpliwej jakości wołowiny zostało zabezpieczone i ma zostać zutylizowane. Zakłady przetwórcze, które zaopatrywały się w rozebrane mięso, od środy wycofują swoje towary ze sklepów na podstawie wystawianych faktur.

- Na tę chwilę do sądeckiej Policji nie wpłynęło żadne zawiadomienie o możliwości popełnienia takiego przestępstwa na naszym terenie - informuje asp. Iwona Grzebyk-Dulak, rzecznik KMP w Nowym Sączu. Sprawą zajmuje się Prokuratura Rejonowa w Ostrowie Mazowieckiej.

KONIECZNIE ZOBACZ

Miss Studniówki 2019. Najpiękniejsze maturzystki z Małopolski! Zobacz zdjęcia

Tych osób poszukuje sądecka policja. Zobacz ich dane i zdjęcia! [LISTY GOŃCZE]

Polscy uczniowie piszą klasówki, a nauczyciele... płaczą. Oto hity szkolnych sprawdzianów!

Aniołki Ludomira Handzla. Prezydent Nowego Sącza zatrudnia więcej kobiet od poprzednika [ZDJĘCIA]

Sądecczyzna. Gwiazdy i celebryci z sądeckimi korzeniami. Zobacz zdjęcia

Najdziwniejsze polskie nazwiska. A co, gdybyś ty miał tak przechlapane?

FLESZ: Zgnilizna i padlina. Czy mamy problem z jakością polskiego mięsa?

Komentarze 13

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sdriana2343

Dlatego zawsze kupuję mieso sprawdzone, nigdy się nie zawiodłam.

---

https://www.qafp.pl/o-qafp/

K
K.k
,,Pourazowe "nie oznacza że złe!Często krowy mają kontuzję kopyt,i nie są w stanie samodzielnie iść na ubuj,a najczęściej ze względu na stres związany z transportem i czas transportu kładą się i boją podnieść.W żadnym wypadku nie oznacza to że mięso z takich sztuk jest gorsze!
R
Rolnik
Ludzie!Czy was zaślepiło?Jestem rolnikiem i wielokrotnie bywałem na żeźniach.Mogę powiedzieć że nie ma takiej możliwości żeby mięso było z chorych lub martwych zwierząt.Żyjemy w XXI wieku,oczywiste dla mnie jest to że jak trzymam dwa lata byka,zdarzy się tak że złamie nogę i co?Jest zdrowy warzy 900kg i może mam go dobić albo wydać tysiąc złotych na leczenie,gdzie to mój cały zysk.Przez tą aferę która jest sztucznie rozdmuchana zniszczą Polskie rolnictwo!Zniszczyli już hodowlę trzody,a teraz wzięli się za bydło.Już dzisiaj nikt nie chce kupić ode mnie zdrowych ładnych zwierząt,a jeśli już to robi łaskę i płaci absurdalnie niskie pieniądze
W
Walery
Co jak co ale za taki "numer" w PRL dostaliby czapę i przepadek mienia a obecnie 3 lata w zawiasach i Brązową Gazele za przedsiębiorczość. Z taką świadomością kary nikt by się nie odważył na tego rodzaju przestępstwo
s
sf
araby i żydzi sami zabijają zwierzeta halal , koszernie np w Sokołowie w Tarnowie.
77dw
Ciekawe czy do kebabów dają
L
Liczyrzepa
Wyszło szydło z worka! Nic nowego, ten proceder trwa od wielu lat!
Ciekawe jak zareagują Araby? Oni jedzą tylko mięso halal.
Do refleksji!
Ł
Łajdactwo
To jest pośrednie zabójstwo, zatem kara też powinna być z wyrokiem za zabójstwo.
J
J.T.
W końcu Unia zmusi to nasze nieudolne Państwo do konkretnego działania.
Wiele lat wiadomo ze w dużych ilościach skupowane jest ( masowe ogłoszenia w gazetach i internecie) tzw. "bydło pourazowe". Nikogo nie obchodziło gdzie ono idzie. Kilka lat temu była podobna afera i co? I nic !!. To bydło przerabia na pewno większość ubojni a nie jedna złapana !!!
Nikt się nie wziął za kontrolę drogi jaką przebywają chore i padłe krowy !!!
Konkretnie trzeba się zabrać za weterynarzy i to od najniższego do najwyższego szczebla !!
Można się uśmiać że nic o procederze nie wiedzieli, Łącznie z ministrem i wyżej !!!
Były artykuły w gazetach, sam zwróciłem wtedy gazecie uwagę na ciągłe ogłoszenia o skupie sztuk pourazowych.
Oprócz wieloletnich kar za brak kontroli i wprowadzanie niebezpiecznego mięsa na rynek ( uświadamiam wszystkim że wołowinę je się także na surowo !) natychmiast powinni się podać do dymisji minister rolnictwa i główny inspektor sanitarny !!!!
Myślę że po jakimś czasie nagonki wszystko wróci do stanu poprzedniego i dalej będziemy jedli mięso z zdechłych zwierząt !!!!!
A
Adam Krakowski
Diagnoza powstała za poprzedniego rządu - obecny poszedł dalej w realizacji.
Czyli za PO-PSL staliśmy na skraju przepaści - PIS zrobił ogromny krok naprzód . Smacznego tatara .
P
Pit
Zutylizowac ubojnie zakład mięsny _przetwornie i szefów do paki po 20 lat dla przykładu
A
Andrzej66
proszę o pomoc

pomagam.pl/andrzejkulis
A
Adam Krakowski
Z przyprawami.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska