
Wyjątkowe, efektowne, a do tego smaczne serniki na święta Bożego Narodzenia! Na zdjęciu pyszny sernik orzechowy na herbatnikach. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam przepisy na świąteczne ciasta.

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach
Składniki na spód:
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka cukru
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na masę serową:
500 g sera białego
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy
Wykonanie
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm.
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut.
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie
Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w syropie
Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie na świąteczny stół
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki startych orzechów włoskich
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 kostki masła
1 żółtko
1/2 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1/2 kg sera na sernik
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
50 ml śmietany 30%
1 łyżka kakao
pół czekolady mlecznej
1 aromat waniliowy
Składniki na polewę:
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 jajko
1/2 kostki masła
Dekoracja
orzechy zmielone i kilka orzechów w całości
Wykonanie
Przepis na małą tortownicę.
Ciasto. Połączyć suche składniki, potem dorzucić żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę i wsadzić do lodówki.
W międzyczasie zrobić masę serową. Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuścić czekoladę (najlepiej na parze) i dodać do masy serowej. Potem wylać masę na spód orzechowy i wyłożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i piec przez 1 godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika zrobić polewę. Cukier puder wymieszać z jajkiem, a następnie dodać kakao i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać do masy i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i posypać startymi orzechami, a następnie udekorować całymi orzechami.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"