1 z 15
Przewijaj galerię w dół
Wyjątkowe, efektowne, a do tego smaczne serniki na święta...
fot. Fot. Stanisław Romek

Wyjątkowe, efektowne, a do tego smaczne serniki na święta Bożego Narodzenia! Na zdjęciu pyszny sernik orzechowy na herbatnikach. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam przepisy na świąteczne ciasta.

2 z 15
Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach...
fot. Fot. Stanisław Romek

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach

Składniki na spód: 
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych 
1/4  szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na masę orzechową: 
2/3 szklanki miodu 
1/3 szklanki roztopionego masła 
1 łyżka cukru 
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1 szklanka cukru pudru 
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Składniki na masę serową: 
500 g sera białego 
3/4 szklanki cukru 
1,5 łyżki mąki 
3 jajka 
1/2 szklanki śmietany kremówki 
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy

Wykonanie 
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm. 
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut. 
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. 
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową. 
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. 
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

3 z 15
Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Sernik z brzoskwiniami i galaretkę na biszkopcie

Składniki na ciasto na tortownicę 24 cm
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę
600 g twarogu trzykrotnie zmielonego
250 g śmietany 30%
6 łyżek cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie w syropie

Wykonanie
Ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wylewamy na tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, studzimy.
Masa. Brzoskwinie odsączamy, 3 sztuki odkładamy do dekoracji, resztę kroimy w kostkę. 1 galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier puder.
Nie przerywając ubijania dodajemy zmielony twaróg, a na koniec wlewamy chłodną galaretkę – mieszamy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie, a następnie wylewamy na upieczony biszkopt.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Dekorujemy pokrojonymi w plasterki brzoskwiniami i zalewamy lekko tężejącą drugą galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklanki gorącego syropu z brzoskwiń.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

4 z 15
Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie na...
fot. Fot. Stanisław Romek

Pyszny czekoladowy sernik na orzechowym spodzie na świąteczny stół

Składniki na ciasto: 
1/2 szklanki mąki 
1/2 szklanki startych orzechów włoskich 
1/4 szklanki cukru pudru 
1/4 kostki masła 
1 żółtko 
1/2 łyżka gęstej śmietany 
1 łyżeczka  proszku do pieczenia

Składniki na masę serową: 
1/2 kg sera na sernik 
1/2 szklanki cukru pudru 
2 jajka 
50 ml śmietany 30% 
1 łyżka kakao 
pół czekolady mlecznej 
1 aromat waniliowy

Składniki na polewę: 
5 łyżek cukru pudru 
1 łyżka kakao 
1 jajko 
1/2 kostki masła

Dekoracja
orzechy zmielone i kilka orzechów w całości

Wykonanie
Przepis na małą tortownicę. 
Ciasto. Połączyć suche składniki, potem dorzucić żółtko i śmietanę i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć tortownicę i wsadzić do lodówki. 
W międzyczasie zrobić masę serową. Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami. Na końcu rozpuścić czekoladę (najlepiej na parze) i dodać do masy serowej. Potem wylać masę na spód orzechowy i wyłożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury  160 stopni i piec przez 1 godzinę. 
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika zrobić polewę. Cukier puder wymieszać z jajkiem, a następnie dodać kakao i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia składników. W międzyczasie rozpuścić masło, dodać do masy i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i posypać startymi orzechami, a następnie udekorować całymi orzechami.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Zobacz również

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Szalony mecz w Niepołomicach i dramat gospodarzy w doliczonym czasie gry

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”