
Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone
Składniki na spód
200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła
Składniki na masę serową
500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
500 g mascarpone
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 żółtka
Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni stopni (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni stopni i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przepis Łukasza Żurka

Serowiec zasmażany
Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz

Sernik nowojorski z serkiem philadelphia na kruchych ciasteczkach
Składniki na tortownicę 22 cm
1 kg serka Phiadelphia
60 g mąki
180 g cukru
200 g śmietany 36%
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
250 g ciasteczek digestive
100 g masła
200 g śmietany 18%
40 g cukru pudru
Wykonanie
Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy tortownicę ciasteczkami; dno i boki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sera.
Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach.
Ser umieszczamy w dużej misie, dodajemy przesianą mąkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5h.
Po tym czasie mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i wylewamy na sernik, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, i uchylamy drzwiczki i studzimy.
Przepis Agnieszki Bochnak

Waniliowy sernik na spodzie z brownie z konfiturą wiśniową
Składniki na spód brownie:
175 g gorzkiej czekolady
125 g masła
2 jaja
125 g ciemnego cukru trzcinowego
25 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g orzechów laskowych
Wykonanie brownie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie roztopioną czekoladę. Następnie przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj orzechy, a następnie wymieszaj składniki. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Piecz przez około 25 minut.
Składniki na masę serową:
500 g serka twarogowego
2/3 szklanki cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki budyniu waniliowego
kilka łyżek konfitury wiśniowej
Wykonanie masy serowej
Ser, cukier, jajka, wanilię oraz proszek budyniowy ubij na gładką masę. Wylej całość na podpieczony spód brownie, na wierzchu zrób fantazyjne mazy z konfitury wiśniowej. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu aż środek sernika prawie się zetnie. Po upieczeniu objedź brzegi ciasta nożem dookoła, żeby odstało od boków formy. Przed wyjęciem z formy ostudź całkowicie. Najlepiej włóż ciasto przed podaniem na noc do lodówki.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej