5 z 15
Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone...
fot. Fot. Łukasz Żurek

Sernik na herbatnikach, z dodatkiem serka mascarpone

Składniki na spód
200 g herbatników maślanych
2 łyżki masła

Składniki na masę serową
500 g półtłustego twarogu trzykrotnie zmielonego
500 g mascarpone
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
5 jajek
2 żółtka

Wykonanie
Dokładnie pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (26cm) i dokładnie uklepać. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni stopni (góra dół, bez termoobiegu). Twaróg (trzykrotnie zmielony), mascarpone, skórkę z cytryny, skrobię ziemniaczaną oraz cukier zmiksować na jednolitą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka ciągle miksując. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni stopni i piec przez ok. 45 minut, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Przepis Łukasza Żurka

6 z 15
Serowiec zasmażany...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Serowiec zasmażany

Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka

Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz

7 z 15
Sernik nowojorski z serkiem philadelphia na kruchych...
fot. Fot. Agnieszka Bochnak

Sernik nowojorski z serkiem philadelphia na kruchych ciasteczkach

Składniki na tortownicę 22 cm
1 kg serka Phiadelphia 
60 g mąki 
180 g cukru 
200 g śmietany 36% 
4 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
skórka otarta z jednej cytryny 
250 g ciasteczek digestive 
100 g masła 
200 g śmietany 18% 
40 g cukru pudru 
 
Wykonanie
Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy tortownicę ciasteczkami; dno i boki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sera. 
Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach. 
Ser umieszczamy w dużej misie, dodajemy przesianą mąkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, na gładką masę. 
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5h. 
Po tym czasie mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i wylewamy na sernik, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, i uchylamy drzwiczki i studzimy. 
Przepis Agnieszki Bochnak

8 z 15
Waniliowy sernik na spodzie z brownie z konfiturą wiśniową...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Waniliowy sernik na spodzie z brownie z konfiturą wiśniową

Składniki na spód brownie: 
175 g gorzkiej czekolady 
125 g masła 
2 jaja 
125 g ciemnego cukru trzcinowego 
25 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
75 g orzechów laskowych 

Wykonanie brownie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie roztopioną czekoladę. Następnie przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj orzechy, a następnie wymieszaj składniki. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Piecz przez około 25 minut.  
 
Składniki na masę serową: 
500 g serka twarogowego 
2/3 szklanki cukru pudru 
3 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
3 łyżki budyniu waniliowego 
kilka łyżek konfitury wiśniowej
 
 
Wykonanie masy serowej
Ser, cukier, jajka, wanilię oraz proszek budyniowy ubij na gładką masę. Wylej całość na podpieczony spód brownie, na wierzchu zrób fantazyjne mazy z konfitury wiśniowej. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu  aż środek sernika prawie się zetnie. Po upieczeniu objedź brzegi ciasta nożem dookoła, żeby odstało od boków formy. Przed wyjęciem z formy ostudź całkowicie. Najlepiej włóż ciasto przed podaniem na noc do lodówki. 
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Deszcz nad Krakowem. Duże utrudnienia na ulicach. Tworzą się korki!

Deszcz nad Krakowem. Duże utrudnienia na ulicach. Tworzą się korki!

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

MOCAK przykryty wielką wojskową siatką maskującą. O co w tym chodzi?

MOCAK przykryty wielką wojskową siatką maskującą. O co w tym chodzi?

Zobacz również

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą

Jaskinia Mroźna ponownie otwarta dla turystów. Co warto wiedzieć przed wizytą