9 z 15
Sernik light na zimno...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Sernik light na zimno

Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa

Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks

10 z 15
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Składniki
750 g twarogu mielonego
250 g mascarpone
180 ml śmietany 18%
200 g konfitury z pomarańczy
1 łyżka aromatu pomarańczowego
1 łyżka aromatu cytrynowego
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g rodzynek
4 łyżki mąki + 50 g do spodu
5 jaj do masy + 1 do spodu
200 g cukru do masy + 70 g do spodu
70 ml śmietanki 30%
skórka starta z jednej pomarańczy
70 g czekolady gorzkiej (ja wybrałam taką z drobinkami pomarańczy)
70 g masła
1 łyżka przyprawy korzennej 
opcjonalnie - kilka plastrów karmelizowanej pomarańczy

Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania produktów - muszą mieć temperaturę pokojową.
Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ucieramy masło z 70 g cukru oraz ubijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę i przyprawę piernikową. Masę wylewamy na papier do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 8 minut.
Miksujemy twaróg z mascarpone, mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy jajka i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy śmietankę, aromaty i dodajemy rodzynki ze skórką kandyzowaną. Delikatnie mieszamy i wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy w 180 stopniach 15 min, a następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 min.
Na sam koniec miksujemy konfiturę ze śmietaną 18% i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy je z powrotem do piekarnika  i pieczemy jeszcze 15 min. Dekorujemy pomarańczami.
Przepis Aleksandry Faiks

11 z 15
Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym...
fot. Fot. Dorota Wójcicka

Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym

Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
80 g masła 
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko 

Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 18-20 minut.

Składniki na masę serową:
500 g mielonego białego sera
80 g kleiku mleczno-ryżowego dla dzieci o dowolnym smaku (u mnie morelowy) 
1/2 szklanki cukru
3 jajka 
1/2 szklanki mleka

Wykonanie masy serowej:
Z białek ubić sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać cukier, kaszkę mleczno-ryżową, 3 żółtka i mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 65-70 minut. Ostudzić.

Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju

Wykonanie polewy
1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce, resztę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać tartą czekoladą. 
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"

12 z 15
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami

Składniki na kwadratową blaszkę 24cm  
250 g herbatników maślanych 
250 g herbatników kakaowych 
4 duże jabłka 
sok z 1/2 cytryny 
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 
1 galaretka cytrynowa 
1 galaretka jabłkowo-miętowa 
300 ml śmietanki słodkiej 30% 
3 łyżki cukru pudru do sernika 
3 łyżki cukru pudru do śmietanki 
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 
1 galaretka truskawkowa z pianką 
posypka czekoladowa 
3 brzoskwinie (świeże) 
listki świeżej mięty

Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.  
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.  
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty. 
Przepis Joanny Tokarz

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielkie otwarcie na zboczach Góry Parkowej. Będzie hit wakacji?

Wielkie otwarcie na zboczach Góry Parkowej. Będzie hit wakacji?

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Zobacz również

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki