
Sernik light na zimno
Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa
Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks

Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie
Składniki
750 g twarogu mielonego
250 g mascarpone
180 ml śmietany 18%
200 g konfitury z pomarańczy
1 łyżka aromatu pomarańczowego
1 łyżka aromatu cytrynowego
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
100 g rodzynek
4 łyżki mąki + 50 g do spodu
5 jaj do masy + 1 do spodu
200 g cukru do masy + 70 g do spodu
70 ml śmietanki 30%
skórka starta z jednej pomarańczy
70 g czekolady gorzkiej (ja wybrałam taką z drobinkami pomarańczy)
70 g masła
1 łyżka przyprawy korzennej
opcjonalnie - kilka plastrów karmelizowanej pomarańczy
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania produktów - muszą mieć temperaturę pokojową.
Tortownicę o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie ucieramy masło z 70 g cukru oraz ubijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki razem, dodajemy mąkę i przyprawę piernikową. Masę wylewamy na papier do pieczenia, pieczemy w 180 stopniach 8 minut.
Miksujemy twaróg z mascarpone, mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Dodajemy jajka i krótko miksujemy. Na koniec wlewamy śmietankę, aromaty i dodajemy rodzynki ze skórką kandyzowaną. Delikatnie mieszamy i wylewamy na upieczony spód.
Pieczemy w 180 stopniach 15 min, a następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 min.
Na sam koniec miksujemy konfiturę ze śmietaną 18% i wylewamy na wierzch ciasta. Wkładamy je z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 min. Dekorujemy pomarańczami.
Przepis Aleksandry Faiks

Sernik inny niż wszystkie – z kleikiem mleczno-ryżowym
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
80 g masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
Wykonanie ciasta:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 18-20 minut.
Składniki na masę serową:
500 g mielonego białego sera
80 g kleiku mleczno-ryżowego dla dzieci o dowolnym smaku (u mnie morelowy)
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki mleka
Wykonanie masy serowej:
Z białek ubić sztywną pianę.
Do osobnej miski wyłożyć ser, dodać cukier, kaszkę mleczno-ryżową, 3 żółtka i mleko. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu przykręcić do temperatury 160°C. Piec 65-70 minut. Ostudzić.
Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka oleju
Wykonanie polewy
1/2 tabliczki czekolady zetrzeć na tarce, resztę połamać w kostki, wyłożyć na duży talerz, dodać olej, rozpuścić na parze, wymieszać. Polać wierzch ostudzonego sernika, posypać tartą czekoladą.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"

Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami
Składniki na kwadratową blaszkę 24cm
250 g herbatników maślanych
250 g herbatników kakaowych
4 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka jabłkowo-miętowa
300 ml śmietanki słodkiej 30%
3 łyżki cukru pudru do sernika
3 łyżki cukru pudru do śmietanki
4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą)
1 galaretka truskawkowa z pianką
posypka czekoladowa
3 brzoskwinie (świeże)
listki świeżej mięty
Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty.
Przepis Joanny Tokarz