
Minisernik z ricotty z musem malinowym
SKŁADNIKI NA SERNIK:
500 g serka ricotta
4 jajka
4 łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
SKŁADNIKI NA MUS:
250 g malin (mogą być mrożone)
50 g cukru pudru
WYKONANIE:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie robimy krążki do wyłożenia mini serniczków:
z papieru do pieczenia wycinamy paski szerokości 5cm, zwijamy w rulon średnicy ok 6-7cm i spinamy np. zszywaczem do papieru by nam się nie rozwinęły. Posłużą nam za foremki do mini serniczków.
Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę ok 2 minuty. Dodajemy ser, proszek do pieczenia i budyń i jeszcze chwilę ubijamy do połączenia składników. Pianę z białek przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Maliny zasypujemy cukrem pudrem w rondelku i gotujemy je chwilę na wolnym ogniu ok. 5 minut, aby sos się zredukował. Pamiętajmy o mieszaniu, aby się nie przypaliły. Maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180*C – termoobieg. Krążki układamy na blaszce z papierem do pieczenia, wypełniamy je masą serową do ¾ wysokości. Pieczemy 12-15 minut. Po wyciągnięciu z pieca należy odczekać 5-10 minut zanim odwiniemy papier od serniczka. Robimy to bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć.
Na talerzu wykładamy 2-3 łyżki musu malinowego, na mus kładziemy mini serniczek i posypujemy cukrem pudrem. W sezonie można dodatkowo udekorować wypiek świeżymi malinami. Najlepiej smakuje podany na ciepło.
Przepis Michała Biernata - szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy

Miętowo-limonkowe miniserniczki na świąteczny stół
Składniki na ok. 20 serniczków:
500 g sera białego podwójnie mielonego
1 serek mascarpone
50g śmietany 30%
100g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki mleka
1 opakowanie galaretki agrestowej
1 opakowanie śmietany śnieżki
10 kropli zielonego barwnika spożywczego
2 garści zielonej mięty
1 limonka
40 kropli miętowych
1/4 szklanki mleka
2 czekolady mleczne
10 sztuk herbatników
Sposób przygotowania:
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”