
Ciasto do niedzielnej kawy jak u babci? Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników!

Proste drożdżowe ciasto sypane z owocami - bez zagniatania
Przepisem na łatwe ciasto drożdżowe bez zagniatania podzieliła się nasza czytelniczka Anna Cyganik Idęć, autorka bloga Mania Wypiekania.
Składniki na ciasto:
100 g drożdży
240 g cukru (kopiata szklanka)
łyżka cukru waniliowego
4 jajka
szklanka oleju
3/4 szklanki mleka (ok. 180ml)
650 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na kruszonkę i owoce:
150 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
90 g miękkiego masła
ok. 750 g owoców do posypania ciasta (mogą być mieszane) u mnie: jagody, agrest, morele i czereśnie
Wykonanie ciasta:
Do dużej miski lub garnka wsypujemy składniki w wymienionej w przepisie kolejności. Na początek kruszymy drożdże i zasypujemy cukrami (białym i waniliowym). Na to wlewamy rozbełtane jajka, olej i mleko. Przesiewamy na to mąkę i wrzucamy na górę szczyptę soli. Całość odstawiamy na minimum 3 godziny. Przykrywamy garnek/miskę ściereczką. Po ty czasie mieszamy całość łyżką i wykładamy na blaszkę. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy je kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni.
Wykonanie kruszonki:
Mąkę, masło i cukier puder wyrobić palcami. Gdy składniki się połączą rozdrobnić większe bryły na mniejsze grudki. Kruszonkę włożyć do lodówki.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
Przepisem na pyszne ciasto drożdżowe podzieliła się Kazimiera Pulchny ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice).
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę
1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru
Wykonanie
Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Ciasto drożdżowe z masą kakaową jak u babci
- Ciasto drożdżowe według przepisu babci Mieci posmakuje każdemu – zapewnia nasza czytelniczka, Patrycja Fudalewska-Jasińska, autorka bloga Miksturownik.
Składniki
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagnieść ciasto i długo je wyrabiać. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść. Żółtka, cukier i kakao dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i posmarować je masą kakaową. Zawinąć jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piec od 50 do 60 minut. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.