
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Maria Cebula wraz z mężem Józefem prowadzą w Tęgoborzu gospodarstwo agroturystyczne. Mają też 5 hektarów sadu, gdzie rosną jabłka, grusze, śliwy... Ze śliwek przygotowują między innymi pyszne ciasto drożdżowe. Przepis jest na dużą blachę, bo ciasto znika w okamgnieniu!
Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
2 żółtka
jajko
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki
Dodatkowo
2 kg śliwek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Placek drożdżowy "pyszny" z masą serową, makową, orzechową i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich
Przepisem na pyszne ciasto z masą serową, makową i orzechową podzieliły się z nami panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Nie bez powodu nazywają ten placek "pysznym". Spróbujcie.
Składniki na ciasto drożdżowe
5 jajek (4 żółtka + 1 całe jajo)
1 kg mąki
10 dag drożdży
10 dag masła lub margaryny
10 dag smalcu
4 łyżki oleju
niecałe 1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Składniki na masę serową
1/2 kg sera
6 jajek
20 dag margaryny
40 dag cukru pudru
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
cukier waniliowy
Składniki na masę orzechową
35 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki mleka
2 białka
Składniki na masę makową
25 dag maku
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
olejek migdałowy dla aromatu
Składniki na kruszonkę
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
szczypta proszku do pieczenia
mąka - ile zabierze
Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Rozpuścić w rondelku masło, smalec, dodać olej, dolać zimne mleko. Całość ma pozostać letnia. W roztworze rozpuścić drożdże i dobrze wymieszać, dodając jajka i cukier. Do uprzednio przygotowanej mąki z szczyptą soli wlać roztwór i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Masa serowa. Ser zemleć, sparzyć wrzątkiem rodzynki. Odłożyć. Ucierać margarynę z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo ser. Do wymieszanej masy dodać budyń i łyżkę mąki, następnie oprószone mąką rodzynki oraz cukier waniliowy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy serowej lekko mieszając.
Masa orzechowa. Zalać mielone orzechy wrzącym mlekiem, w którym rozpuścić cukier. Dodać masło i wszystko wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wymieszać z wystudzonymi orzechami.
Masa makowa. Mak sparzyć i zemleć ( 2-3 razy), dodać cukier do drugiego mielenia. Do maku dodać rozpuszczoną łyżkę masła, miód i aromat. Wszystko wymieszać z dwoma jajkami.
Kruszonka. Wszystkie składniki wyrobić.
Składanie ciasta. Na spód dużej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) wyłożyć ciasto drożdżowe (pozostawić część na warkocze). Układać kolejno masy (pasami lub w skos): serowa-orzechowa- makowa (dwa razy). Posypać kruszonką. Z pozostałego ciasta drożdżowego uformować paski - upleść warkocz i wyłożyć na brzegi ciasta. Posmarować warkocz białkiem i piec godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ciasto drożdżowe z domową masą makową
Przepisem na ciasto drożdżowe z domową masą makową podzieliła się z nami Andżelika Knop, autorka bloga W zielonej kuchni.
Składniki na blachę o wymiarach 39x 23 cm
3 szklanki mąki pszennej
50 g drożdży
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
1/4 kostki masła
2 szklanki mleka
jajko
Składniki na masę makową
500 g mielonego maku
1,5 szklanki mleka
3/4 szklanki miodu
2 łyżki masła
skórka pomarańczowa
50 g suszonych moreli
orzechy włoskie
rodzynki
żurawina
Wykonanie
Masa makowa. Mak przesypać do rondla, dodać mleko i dotować do czasu aż ziarna zmiękną. W tym czasie pokroić morele i posiekać orzechy. Masło rozpuścić na wolnym ogniu z miodem. Gdy mak będzie już gotowy, odcedzić go i przełożyć do większej miski. Dodać bakalie oraz miód z masłem. Wymieszać.
Ciasto. Przygotować zaczyn: do miski rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać szklanką ciepłego mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, na to wylać zarośnięty zaczyn. Żółtka roztrzepać z cukrem, dołożyć do pozostałych składników. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając letnie mleko. Na koniec dodać rozpuszczone masło, wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Następnie obsypać ciasto delikatnie mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Po około godzinie ponownie zagnieć ciasto, a następnie podzielić je na dwie części. Jedną z nich przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć na nie masę makową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni ciasta.
Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić w pasy (ok. 3cm szerokości). Każdy pas skręć wokół jego własnej osi. Na koniec przykryć masę makową świderkami z ciasta – układać je w centymetrowych odstępach.
Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.

Babka drożdżowa od pokoleń
Tę babkę robiono u nas od pokoleń do niedzielnej kawy – mówi Marta Góra z Krakowa. Babka jest pyszna!
Składniki
1 kg mąki
4 jaja (3 żółtka + 1 całe jajo)
szklanka cukru
niecałe 0,5 l mleka
10 dag drożdży
15 dag masła
cukier waniliowy,
rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Rozczyn zrobić rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać aż dobrze urośnie. Widać to po pęknięciach mąki.
Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić.
Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką dodając po troszeczku mleko z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Z przekazów rodzinnych: 1 kg mąki – 1 godzina. Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem włożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec do suchego patyczka.