9 z 12
Szarlotka babcina na kruchym cieście...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Szarlotka babcina na kruchym cieście

Przepis Sylwii Ładygi. Sylwia to uczestniczka kulinarnego show Master Chef. Prowadzi blog Ostra na słodko. Często wraca do starych, sprawdzonych przepisów.

Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła

Składniki na nadzienie
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.

Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.

10 z 12
Bułki paryskie z jabłkiem...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Bułki paryskie z jabłkiem

Cudownie drożdżowe i jabłkowe! Przepis od Anny Cyganik-Idęć.

Składniki na ciasto
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
jajko
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Składniki na farsz
4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko
łyżka masła 2 łyżki wody
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu

Dodatkowo
żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i poczekać, aż podwoi objętość.

Masa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok. 5 minut, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje.

Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić go na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta i ułożyć na nim paski z ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

11 z 12
Tradycyjny placek z jabłkami...
fot. Fot. Marta Góra

Tradycyjny placek z jabłkami

Placek z jabłkami z przepisu Marty Góry. Tradycyjny i pyszny.

Składniki na ciasto
50 dag mąki
20 dag masła
5-6 żółtek
6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo
jabłka
cukier
cynamon

Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Zobacz koniecznie: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Krajobraz nad Wisłą w Krakowie zmienia się z dnia na dzień. Kładka znowu urosła!

Krajobraz nad Wisłą w Krakowie zmienia się z dnia na dzień. Kładka znowu urosła!

Tutaj powstanie stacja Kraków-Prądnik Czerwony. Kiedy zatrzyma się przy niej pociąg?

Tutaj powstanie stacja Kraków-Prądnik Czerwony. Kiedy zatrzyma się przy niej pociąg?

Polecamy

Krajobraz nad Wisłą w Krakowie zmienia się z dnia na dzień. Kładka znowu urosła!

Krajobraz nad Wisłą w Krakowie zmienia się z dnia na dzień. Kładka znowu urosła!

Oranżeria Warszewicza. Nowa atrakcja Ogrodu Botanicznego w Krakowie została otwarta!

Oranżeria Warszewicza. Nowa atrakcja Ogrodu Botanicznego w Krakowie została otwarta!

Do pierwszej pomocy wzywają strażaków. Oni szkolą się i stają w szranki na zawodach

Do pierwszej pomocy wzywają strażaków. Oni szkolą się i stają w szranki na zawodach