
Szarlotka babcina na kruchym cieście
Przepis Sylwii Ładygi. Sylwia to uczestniczka kulinarnego show Master Chef. Prowadzi blog Ostra na słodko. Często wraca do starych, sprawdzonych przepisów.
Składniki
400 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mleka
łyżka śmietany kwaśnej 18 proc.
150 g masła
Składniki na nadzienie
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka cynamonu
40 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Nadzienie. Z jabłek usunąć gniazda, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać 4 łyżki wody, cukry, cynamon i masło. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, mieszać około minuty i odstawić do przestudzenia.
Ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrami. Dodać jajka, łyżkę śmietany i masło, wyrobić, zagniatać przez ok. 5 minut.
Wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką, przeciąć na 2 części.
Jedną częścią wylepić blachę (25×28) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć. Podpiec ok. 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto dać prażone jabłka. Do pozostałego ciasta dodać 4 łyżki mleka (ma zrobić się lejące ) i wyłożyć na nadzienie.
Piec około 30-35 minut, dokładnie wystudzić. Obficie posypać cukrem pudrem.

Bułki paryskie z jabłkiem
Cudownie drożdżowe i jabłkowe! Przepis od Anny Cyganik-Idęć.
Składniki na ciasto
400 g mąki pszennej
150 ml mleka
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
jajko
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Składniki na farsz
4 duże jabłka (najlepiej szara reneta)
100 ml śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej jajko
łyżka masła 2 łyżki wody
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Dodatkowo
żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. Przykryć i poczekać, aż podwoi objętość.
Masa. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok. 5 minut, dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Podzielić go na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta i ułożyć na nim paski z ciasta. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Tradycyjny placek z jabłkami
Placek z jabłkami z przepisu Marty Góry. Tradycyjny i pyszny.
Składniki na ciasto
50 dag mąki
20 dag masła
5-6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
jabłka
cukier
cynamon
Wykonanie
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, włożyć do lodówki na jakiś czas. Podzielić na dwie części. Wysmarować blachę tłuszczem i rozwałkować na niej ciasto. Na cieście ułożyć przesmażone z cukrem jabłka lub jabłka surowe, pokrojone, takie, które łatwo się rozpiekają (np. szara reneta) - wtedy posypać cukrem, cynamonem, rodzynkami - dowolnie. Przykryć drugą częścią ciasta. Nakłuć ciasto widelcem i upiec na złoty kolor w temp. 200-220 stopni. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie: Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń