Pyszne ciasto wielkanocne wcale nie musi być trudne do zrobienia. Poniżej zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na szybkie i łatwe ciasta, które warto przygotować na Wielkanoc 2025.
Poniżej znajdziecie przepisy na proste i szybkie ciasta na Wielkanoc 2025!
- Kultowe ciasto „murzynek" z przepisu babci
- Ciasto „białkowiec”
- Dwukolorowe ciasto „zebra”
- Kakaowe ciasto z jabłkami
- Ciasto marchewkowe z bakaliami
- Proste i szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto murzynek [PRZEPIS]

Składniki
- 2,5 szklanki cukru (gdy ktoś woli mniej słodkie ciasta - wystarczą dwie szklanki)
- 25 dag masła lub margaryny
- cukier wanilinowy
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek kakao
- ½ szklanki wody
- kokos (opcjonalnie)
Wykonanie
Cukier, cukier wanilinowy i kakao wsypać do garnka i zalać wodą. Zagotować i dodać masło lub margarynę. Rozpuścić i wystudzić. Pół szklanki odlać na polewę.
Do zimnej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polać pozostawioną polewą i ewentualnie posypać kokosem.
Przepis Justyny Kalemby
Szybkie i proste ciasto „białkowiec” [PRZEPIS]

Składniki
- szklanka białek (z ok. 7 jaj)
- 20 dag cukru (1,5 szklanki)
- 15 dag mąki (1 kopiata szklanka)
- 8 dag masła – stopić i ostudzić
Dodatkowo
- bakalie (opcjonalnie)
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści całkowicie. Potem dodać mąkę i stopione masło i bakalie. Lekko wszystko wymieszać.
Piec w piecu w temperaturze około 180 stopni (jak ciasta biszkoptowe) do upieczenia - patyczek ma być suchy po wyjęciu z ciasta.
Przepis Marty Góry
Dwukolorowe ciasto „zebra” [PRZEPIS]

Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
- szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”
Kakaowe ciasto z jabłkami [PRZEPIS]

Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 duże jajka
- łyżka cynamonu
- szklanka cukru
- 3-4 jabłka
Wykonanie
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka ułożyć w misce z pozostałymi składnikami i odstawić na około pół godziny. Potem dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 45-50 minut.
Przepis Marty Gawełek
Ciasto marchewkowe z bakaliami [PRZEPIS]

Składniki
- 200 g cukru kryształu
- 150 ml oleju
- 3 jajka
- 250 g startej marchewki
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżka kakao
- łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
- cukier puder
Wykonanie
Jajka zmiksować z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać powoli olej, wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchewkę, oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszaną masę połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli.
Boki tortownicy wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach przez ok. 70 minut. Posypać cukrem pudrem.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Proste i szybkie ciasto czekoladowe [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 20 dag masła
- ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
- 30 dag cukru
- 2 jaja
- 20 dag mąki
- cukier waniliowy (według uznania)
Składniki na masę
- 20 dag masła
- 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 100 g cukru
Wykonanie
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem. Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Przepis Marty Góry
Sprawdzone przepisy na Wielkanoc 2025!
