
Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami Doroty Wójcickiej
Składniki
150 g zmielonego maku
150 ml mleka
2 małe banany
1/3 szklanki płynnego miodu
50 g rozpuszczonego masła
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
1/4 szklanki suszonej żurawiny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki jagód goji
4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny
Składniki na polewę
100 g marcepanu
3 łyżki śmietanki kremówki
płatki migdałowe do posypania po wierzchu
Wykonanie
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
Do rondla wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o łyżkę kremówki więcej). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.

Proste i szybkie ciasto czekoladowe Marty Góry
Składniki na ciasto
20 dag masła
ok. 75 g gorzkiego kakao (może być gorzka czekolada)
30 dag cukru
2 jaja
20 dag mąki
cukier waniliowy (według uznania)
Składniki na masę
20 dag masła
200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
100 g cukru
Wykonanie
Masło rozpuścić, dodać kakao (jeśli czekoladę, to rozpuścić ją w kąpieli wodnej) i część cukru (ok.1/3). Wszystko dokładnie wymieszać. W misce ubić całe jajka, dodając stopniowo pozostały cukier. Mieszając (mikserem albo ręcznie) dodawać do masy jajeczno-cukrowej masę czekoladową, na przemian z mąką i cukrem waniliowym. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę (można pokryć papierem do pieczenia) wysmarowaną masłem.
Piec w piecu poniżej 200 stopni do upieczenia (do suchego patyczka).
Masa. Do garnka o szerokim dnie włożyć masło, cukier i mleko. Zagotować i gotować dalej na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Gdy masa będzie miała kolor jasnobrązowy i zgęstnieje - jest gotowa (nie trwa to zbyt długo). Wylać na ostudzone ciasto i udekorować dowolnie.

Sernik idealny Sylwii Ładygi
Składniki
1 kg sera białego tłustego trzykrotnie zmielonego
100 g masła min. 82%
200 g drobnego cukru
6 wiejskich jaj
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem. Natłuścić tortownicę (23 cm) i obsypać mąkę ziemniaczaną.
Masło utrzeć drewnianą łyżką z połową szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodawać po jednym żółtku – ucierać cały czas.
Do masy wsypać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii – wymieszać.
Białka ubić na sztywno, a następnie do ubitych dodać resztę cukru i dokładnie wymieszać.
D masy z żółtkami dodawać łyżka po łyżce twaróg i wymieszać na gładką masę – robić to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka, dodać ubite białka i delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę i włożyć do nagrzanego piekarnika – piec ok. 50 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć do 150 stopni ( bez termoobiegu ) i dopiec jeszcze ok. 15 minut.
Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Posypać cukrem pudrem.
UWAGA!
Nie „ułatwiamy” sobie zadania używając miksera – jego użycie sprawi, że sernik napowietrzy się, wyżej wyrośnie, potem opadnie, a do tego nie będzie miał idealnie kremowej konsystencji.