
Świąteczny piernik „cioci Halszki” Danuty Kudarciak
Składniki na ciasto
60 dag mąki
20 dag miodu
10 dag margaryny
3 jajka
15 dag cukru
łyżka sody
łyżka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
Składniki na masę kajmakową
3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
Dodatkowo
kostka masła
6 łyżeczek kakao
powidła śliwkowe
Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).

Ciasto fit-hit ze Słodkiej Manufaktury
Składniki
3 całe jaja
3 jabłka obrane i pokrojone w niedużą kosteczkę (najlepiej renety)
1,5 dojrzałego banana
100 g daktyli
150 g mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
100 g zmielonych orzechów włoskich
50 g posiekanych innych orzechów (np.brazylijskich, pekanów lub po prostu pestek słonecznika
garść suszonej żurawiny
łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżka cynamonu lub przyprawy piernikowej (jeśli nie lubicie korzennych ciast można pominąć)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
W misce wymieszać wszystkie suche składniki - mąkę, orzechy, żurawinę, sodę, kakao i przyprawę. Dodać pokrojone drobno jabłka i dokładnie wymieszać.
Do blendera lub robota wrzucić jaja, miód, daktyle, banana i zmiksować tak długo aż daktyle będą dość dobrze rozdrobnione.
Płynne składniki dodać do miski z suchymi i zamieszać do połączenia. Piec w tortownicy o średnicy 24 cm przez ok. 45 minut w 165-170 stopniach. Udekorować dowolnymi bakaliami i miodem.

Ciasto bez pieczenia "śnieżny puch" Koła Gospodyń w Białce
Składniki
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku
posypka kokosowa
wiórki kokosowe
2 łyżki masła
łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.

Ciasto miodowe na biszkopcie makowym z masą grysikową Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto miodowe
400 g mąki
150 g masła
2 jajka
1,5 łyżki miodu płynnego
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na biszkopt makowy
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Składniki na masę
1,5 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
200g masła
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Wykonanie
Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Upiec dwa jednakowe placki. Piec po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary 24cm x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypać kaszę mannę. Wymieszać i gotować około 4 minut. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny grysik. Utrzeć.
Na jedno z ciast miodowych wyłożyć połowę masy grysikowej, wyrównać. Na masie ułożyć biszkopt makowy. Na ciasto makowe wyłożyć drugą część masy, wyrównać. Na masie ułożyć drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.