
Zobaczcie przepisy na pyszne, domowe pierniki.

Domowy, łatwy piernik świąteczny Marty Góry z Krakowa
Składniki na dwie keksówki
1/2 kg mąki
2 jajka
ok. szklanki miodu
ok. szklanki cukru (może być brązowy)
10 dag masła
1/4 l mleka
soda oczyszczona - czubata łyżeczka
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
bakalie
Wykonanie
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 stopni do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową. Marty Sabat. Prosty i pyszny
Składniki
3 szklanki mąki
szklanka miodu
szklanka oleju
szklanka herbaty
szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki sody
opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
Składniki na masę
4 łyżki grysiku
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
masło
Wykonanie
Zaparzyć szklankę mocnej herbaty. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników. Podzielić na trzy równe części i upiec trzy placki.
Masa. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z grysikiem i wlać na gotujące się mleko. Zagotować, ostudzić i utrzeć z masłem. Przełożyć masą placki.

Prosty piernik z daktylami Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
250 g suszonych daktyli bez pestek
300 ml wody
70 g masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
350 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli
Składniki na polewę
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie
Suszone daktyle przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać daktyle. Wymieszać, aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestudzenia.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodać mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.