1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie przepisy na pyszne, domowe pierniki.
fot. Adam Wojnar

Zobaczcie przepisy na pyszne, domowe pierniki.

2 z 12
Domowy, łatwy piernik świąteczny Marty Góry z Krakowa...
fot. Marta Góra

Domowy, łatwy piernik świąteczny Marty Góry z Krakowa

Składniki na dwie keksówki
1/2 kg mąki
2 jajka
ok. szklanki miodu
ok. szklanki cukru (może być brązowy)
10 dag masła
1/4 l mleka
soda oczyszczona - czubata łyżeczka
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
bakalie

Wykonanie
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 stopni do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

3 z 12
Świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową. Marty Sabat....
fot. 123 rf

Świąteczny piernik z herbatą i masą grysikową. Marty Sabat. Prosty i pyszny

Składniki

3 szklanki mąki
szklanka miodu
szklanka oleju
szklanka herbaty
szklanka cukru
5 jajek
2 łyżeczki sody
opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżki kakao

Składniki na masę
4 łyżki grysiku
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
masło

Wykonanie

Zaparzyć szklankę mocnej herbaty. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem i dodać resztę składników. Podzielić na trzy równe części i upiec trzy placki.
Masa. Szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z grysikiem i wlać na gotujące się mleko. Zagotować, ostudzić i utrzeć z masłem. Przełożyć masą placki.

4 z 12
Prosty piernik z daktylami Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Prosty piernik z daktylami Katarzyny Jaworek

Składniki na ciasto
250 g suszonych daktyli bez pestek
300 ml wody
70 g masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
200 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
350 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzennej
szczypta soli

Składniki na polewę

1 tabliczka mlecznej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowe perełki do dekoracji

Wykonanie
Suszone daktyle przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać daktyle. Wymieszać, aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestudzenia.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodać mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. 
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zobacz również

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?