5 z 12
Piernik „cioci Halszki” z masą kajmakową Danuty Kudarciak...
fot. Adam Wojnar

Piernik „cioci Halszki” z masą kajmakową Danuty Kudarciak

Składniki na ciasto
60 dag mąki
20 dag miodu
10 dag margaryny
3 jajka
15 dag cukru
łyżka sody
łyżka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu

Składniki na masę kajmakową

3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
cukier waniliowy

Dodatkowo
kostka masła
6 łyżeczek kakao
powidła śliwkowe

Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).

6 z 12
Szybki piernik bakaliowy z powidłami Sylwii Ładygi...
fot. Sylwia Ładyga

Szybki piernik bakaliowy z powidłami Sylwii Ładygi

Składniki na keksówkę około 25 cm

2 szklanki mąki pszennej 
3/4 szklanki cukru   
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1 łyżeczka cynamonu 
½ łyżeczki imbiru 
½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
6 łyżek powideł  śliwkowych 
1 szklanka mleka 
125 g miękkiego masła 
(imbir , cynamon i gałkę można zastąpić przyprawą do piernika) 
 
Dodatkowo 
garstka suszonej żurawiny 
garstka orzechów laskowych 
garstka płatków migdałów 
lukier 

Wykonanie
Miękkie masło, mąkę, cukier, sodę i pozostałe składniki do piernika dokładnie ze sobą zmiksować. 
Dolać mleko i dodać powidła śliwkowe. Wymieszać. 
Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok. 45 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem). 
Wystudzić. 
Wystudzony piernik udekorować przygotowanym lukrem,  podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną.

7 z 12
Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy Andżeliki Knop

Składniki na ciasto na blachę o wymiarach 24cmx11cm
15 g świeżych drożdży
3/4 szklanki zaparzonej kawy
250 g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
30g cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do pierników
łyżeczka cynamony
100g żurawiny suszonej
50 g rodzynek

Składniki na kruszonkę
50 g mąki orkiszowej
30 g masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki miodu

Wykonanie
Kawę zaparzyć. Do przestudzonej kawy dodać pokruszone drożdże i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Do miski dodać pozostałe składniki: mąkę, olej, miód, cukier, sól, przyprawę do pierników i cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiać na gładkie, ciasto, po czym odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.  Do wyrośniętego ciasta dodać bakalie, a następnie ponownie wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem, przełożyć do niej gotowe ciasto. 
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.

8 z 12
Piernik „dziś na jutro”Koła Gospodyń Wiejskich w...
fot. 123 rf

Piernik „dziś na jutro”Koła Gospodyń Wiejskich w Kwiatonowicach

Składniki
60 dag mąki
3 jajka
25 sad margaryny
20 dag miodu (niepełna szklanka)
¾ szklanki cukru
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki sody

Składniki na masę

½ l mleka
5 kopiatych łyżek grysiku
25 dag masła
20 dag cukru pudru
3 żółtka

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną margarynę z miodem, wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wymieszać, ciasto nakryć ściereczką i zostawić na 24 godziny. Następnie podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec. Przekładać masą np. grysikową.
Grysik ugotować w mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzony grysik i żółtka, można zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Przełożyć placki, środkowy smarując powidłem śliwkowym. Polać polewą lub polukrowac. Najlepiej smakuje przygotowany kilka dni wcześniej.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Zobacz również

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek