
Piernik „cioci Halszki” z masą kajmakową Danuty Kudarciak
Składniki na ciasto
60 dag mąki
20 dag miodu
10 dag margaryny
3 jajka
15 dag cukru
łyżka sody
łyżka zmielonych goździków
łyżeczka cynamonu
Składniki na masę kajmakową
3 szklanki mleka
2 szklanki cukru
cukier waniliowy
Dodatkowo
kostka masła
6 łyżeczek kakao
powidła śliwkowe
Wykonanie
Kajmak. Wszystkie składniki gotować przez ok. 2 godziny, ciągle mieszając.
Ciasto. Margarynę, cukier , miód, goździki i cynamon zagotować. Do chłodnego dodać mąkę, sodę oraz jajka. Wyrobić i zostawić w lodówce na 24 godziny. Podzielić na trzy części. Placki piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło ucierać na puszystą masę stopniowo dodając kajmak i kakao. Gotową masę podzielić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową masy, przykryć drugim plackiem. Placek posmarować powidłem śliwkowym, przykryć trzecim plackiem. Całość posmarować drugą połową masy. Ciasto posypać kokosem lub orzechami (według uznania).

Szybki piernik bakaliowy z powidłami Sylwii Ładygi
Składniki na keksówkę około 25 cm
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
6 łyżek powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
125 g miękkiego masła
(imbir , cynamon i gałkę można zastąpić przyprawą do piernika)
Dodatkowo
garstka suszonej żurawiny
garstka orzechów laskowych
garstka płatków migdałów
lukier
Wykonanie
Miękkie masło, mąkę, cukier, sodę i pozostałe składniki do piernika dokładnie ze sobą zmiksować.
Dolać mleko i dodać powidła śliwkowe. Wymieszać.
Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).
Wystudzić.
Wystudzony piernik udekorować przygotowanym lukrem, podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną.

Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy Andżeliki Knop
Składniki na ciasto na blachę o wymiarach 24cmx11cm
15 g świeżych drożdży
3/4 szklanki zaparzonej kawy
250 g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
30g cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do pierników
łyżeczka cynamony
100g żurawiny suszonej
50 g rodzynek
Składniki na kruszonkę
50 g mąki orkiszowej
30 g masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki miodu
Wykonanie
Kawę zaparzyć. Do przestudzonej kawy dodać pokruszone drożdże i dokładnie mieszać, aż się rozpuszczą. Do miski dodać pozostałe składniki: mąkę, olej, miód, cukier, sól, przyprawę do pierników i cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiać na gładkie, ciasto, po czym odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Do wyrośniętego ciasta dodać bakalie, a następnie ponownie wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem, przełożyć do niej gotowe ciasto.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia.

Piernik „dziś na jutro”Koła Gospodyń Wiejskich w Kwiatonowicach
Składniki
60 dag mąki
3 jajka
25 sad margaryny
20 dag miodu (niepełna szklanka)
¾ szklanki cukru
przyprawa do piernika
1 łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki sody
Składniki na masę
½ l mleka
5 kopiatych łyżek grysiku
25 dag masła
20 dag cukru pudru
3 żółtka
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać roztopioną margarynę z miodem, wymieszać, dodać mąkę wymieszaną z kakao i sodą, wymieszać, ciasto nakryć ściereczką i zostawić na 24 godziny. Następnie podzielić na 4 części, rozwałkować i upiec. Przekładać masą np. grysikową.
Grysik ugotować w mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać wystudzony grysik i żółtka, można zakwasić do smaku sokiem z cytryny. Przełożyć placki, środkowy smarując powidłem śliwkowym. Polać polewą lub polukrowac. Najlepiej smakuje przygotowany kilka dni wcześniej.