
Staropolski piernik Zawiszy Czarnego Stowarzyszenia „Wczoraj, Dziś, Jutro”
Składniki
500 g miodu
200 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
5 łyżek przyprawy do piernika
4 jajka
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki śmietany (w temperaturze pokojowej)
1/2 łyżeczki soli
750 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej chlebowej
suszone śliwki pokrojone na kawałki lub powidło śliwkowe
Wykonanie
W dużym rondlu podgrzać masło, miód i cukier, doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować i gdy cukier zupełnie się rozpuści dodać przyprawę do piernika. Po dokładnym wymieszaniu odstawić do przestygnięcia. Śmietanę wymieszać z sodą. Odstawić na 15 minut, śmietana powinna się lekko spienić.
Mąkę żytnią, pszenną i sól przesiać przez sito. Jajka wybić do miski i lekko roztrzepać. Do letniego miodu z masłem i cukrem wsypać 1/3 mąki, wymieszać aż składniki połączą się. Dodać śmietanę z sodą i ponownie wymieszać. Naprzemiennie dodawać pozostałą mąkę (po ok. pół szklanki) i jajka.
Wymieszane ciasto przełożyć do miski - makutry, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na 2-3 miesiące. Ciasto w czasie dojrzewania zgęstnieje i nabierze konsystencji plasteliny.
Po okresie leżakowania wyłożyć część ciasta na keksówkę, dodać posiekane śliwki suszone, przykryć kolejną porcją ciasta i włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni na około 1 godz. Opcjonalnie po upieczeniu przekroić ciasto i przełożyć powidłem śliwkowym.

Piernik z dodatkiem kawy zbożowej Andżeliki Nęckiej
Składniki
1,5 szklanki miodu np. lipowego
1 szklanka cukru brązowego
1 szklanka kawy zbożowej rozpuszczalnej
2,5 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ulubione powidła
Wykonanie
To piernik dla smakoszy zarówno piernika, jak i kawy zbożowej. Jest prosty do zrobienia i naprawdę bardzo dobry. Zabierając się za niego, na początku najlepiej oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód i wszystko razem zmiksować. Dalej dodać zaparzoną ale już przestudzoną kawę zbożową oraz olej. Wszystko razem wymieszać.
Osobno przesiać mąkę z łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika oraz proszku do pieczenia i dodać do naszej masy, powoli mieszając. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno i również dodać do ciasta. Wszystko razem ze sobą wymieszać.
Powstałą masę przelać do formy i piec przez ok. 50 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.
Upieczony piernik możemy przełożyć ulubionymi powidłami, a także polać czekoladą.

Świąteczny piernik Katarzyny Kośmider
Składniki
3 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 szklanka śmietany
5 jajek
½ kostki masła
2 łyżki przyprawy do piernika
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów (włoskich i/lub laskowych)
Wykonanie
Rodzynki włożyć do małej miseczki, zalać wrzątkiem, aby zmiękły, odcedzić. Orzechy posiekać, dodać do nich rodzynki, oprószyć delikatnie mąką.
Na dużej teflonowej patelni skarmelizować 1 szklankę cukru. Kiedy nabierze ciemnozłotego koloru zalać cukier 1 szklanką wody.
Następnie na patelnię wsypać 1 szklankę cukru, dodać masło i przyprawę do piernika. Mieszać dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
Najlepiej przelać masę karmelową do dużej misy lub w garnka, w której będziemy łączyć pozostałe składniki ciasta.
Rozdzielić białka od żółtek. Za pomocą miksera ubić żółtka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, po czym dodać do ostudzonej masy karmelowej i wymieszać.
Następnie do masy karmelowej dodać śmietanę i również wymieszać.
Potem dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
Do masy dodać pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatulą.
Na sam koniec dodać rodzynki i orzechy - znów delikatnie wymieszać.
Wylać ciasto na blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasto do ostygnięcia. Udekorować polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.