Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. TOP 10 przepisów na makowce naszych Czytelników [PRZEPISY]
Makowiec czekoladowy z orzechami i migdałami Justyny Cybulskiej
Składniki
500 g maku
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki płynnego miodu
50 g żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady startej na tarce
2 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki olejku migdałowego
Składniki na polewę czekoladową
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka miodu
Wykonanie
Mak zalać wrzącą wodą, tyle żeby przykryło, odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce z drobnym sitkiem.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku nadal ucierając. Dodać zmielony mak, miód, bakalie, startą czekoladę, zmielone migdały, olejek i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 min.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa. Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, miód, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia sosu. Polać makowiec i udekorować np. płatkami migdałów.