https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasteczka domowe pieguski do przygotowania w kilka chwil [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Katarzyna Jaworek
Domowe ciasteczka pieguski.

- Ciasteczka do przygotowania w kilka chwil. Doskonałe do porannej kawy lub herbaty – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 120 g margaryny
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 80 g bakalii (orzechów, rodzynek, kokosu)

Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę pokroić w małą kostkę. Razem z bakaliami dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.
Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenie nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta, formując ciasteczka. Pieguski piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska