Szybkie i proste ciasto na niedzielę – białkowiec. Gwarantujemy, że zniknie tak samo szybko, jak zostało zrobione! Jeżeli zostały Ci białka i nie wiesz co z nimi zrobić - białkowiec będzie dobrym pomysłem. Przepis naszej Czytelniczki Marty Góry.
Składniki
- szklanka białek (z ok. 7 jaj)
- 20 dag cukru (1,5 szklanki)
- 15 dag mąki (1 kopiata szklanka)
- 8 dag masła – stopić i ostudzić
Dodatkowo
- bakalie (opcjonalnie)
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukier. Ubijać do momentu aż cukier się rozpuści całkowicie. Potem dodać mąkę i stopione masło i bakalie. Lekko wszystko wymieszać.
Piec w piecu w temperaturze około 180 stopni (jak ciasta biszkoptowe) do upieczenia - patyczek ma być suchy po wyjęciu z ciasta.
Kultowe potrawy z PRL. Rozwiąż QUIZ - KLIK

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?