5 z 14
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24cm:...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Ciasto cherry na biszkopcie z masą budyniową i galaretką

Składniki na blaszkę o wymiarach 24x24cm:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
4 łyżki oleju
1,5 łyżki kakao
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu

Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku

Masa budyniowa:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
200 g masła

Dodatkowo:
1 litrowy słoik wiśni w syropie
200 ml wody
3 opakowania galaretki wiśniowej
50 ml wódki cherry
kolorowe perełki do posypania

Przygotowanie:
1. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączyć wódką cherry.
2. Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodawać cukier oraz ocet. Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę (wymiary 24 cm x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wieszać i gotować przez 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć. Masę wyłożyć na biszkopt ciemny, wyrównać. Masę przykryć biszkoptem makowym.
4. Wiśnie razem z syropem przelać do garnka. Wlać wodę i zagotować. Do wrzących owoców wsypać galaretki. Wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Gęstniejące owoce wyłożyć na wierzch ciasta. Odstawić do stężenia. Wierzch ciasta posypać cukrowymi perełkami.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

6 z 14
Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Ciasto biszkoptowe z kremem porzeczkowym i borówkową galaretką „Leśny romans”

Składniki na blaszkę kwadratową o boku 24 cm
Biszkopt:

4 jajka
1 szklanka cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:
250 ml śmietanki 30%
200 g cukru pudru
300 g czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem)

Galaretka borówkowa:
300 g borówek leśnych
3 łyżki cukru kryształu
1 galaretka jagodowa

Dodatkowo:
150 g borówek leśnych
2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji)
100 g białych mlecznych draży

Wykonanie
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie łączymy z przesianymi mąkami oraz proszkiem do pieczenia za pomocą drewnianej łyżki (najlepiej). Przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka). Przestudzony kroimy na dwie części.
Krem porzeczkowy: Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Umyte i osuszone porzeczki blendujemy i dodajemy stopniowo do masy. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i dodajemy zimną do masy. Mieszamy, schładzamy w lodówce około 45minut, po czym przelewamy na pierwszą część biszkoptu. Posypujemy drażami mlecznymi. Przykrywamy drugim blatem.
Galaretka borówkowa. Borówki blendujemy, przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka - jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „kuchnia w czekoladzie”

7 z 14
Składniki na ciemny biszkopt...
fot. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Rewelacyjne ciasto na biszkopcie „Poezja”

Składniki na ciemny biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
szczypta proszku do pieczenia

Składniki na masę kawową
masło (miękkie)
5 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce
2-3 łyżeczki likieru kawowego (opcjonalnie)

Składniki na biszkopt orzechowy
łyżka miodu
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
3/4 szklanki cukru
250 g orzechów włoskich (posiekanych/zmielonych)

Składniki na masę kajmakową
puszka mleka skondensowanego - słodzonego lub gotowa masa krówkowa

Składniki na polewę czekoladową
150-200 g czekolady mlecznej lub go­rzkiej
2-3 łyżki masła

Wykonanie
Ciemny biszkopt. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Na żółtka wykładać partiami pianę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa kawowa. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody. Dodać kawę i cukier puder, zmiksować. Jeśli ktoś chce, może dodać likier kawowy. Jeśli masa jest mało słodka, to ilość cukru pudru można zwiększyć - wszystko zależy od upodobań. To samo dotyczy ilości kawy. Masę można cały czas próbować i dodawać cukru i kawy, tak, aby masa po prostu smakowała.
Biszkopt orzechowy. Białka ubić (w dużej misce), podczas ubijania dodając cukier. Do białek dodać mąkę, miód, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posiekane orzechy i ostrożnie połączyć z masą. Biszkopt orzechowy piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kajmakowa. Włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (tak, by woda ją całą zakrywała) i gotować przez około 1,5 godziny. Po tym czasie ostudzić i gotowe. Uwaga! Nie otwierać puszki zbyt wcześnie, gdyż ciśnienie, które się w niej tworzy, może spowodować wybuch wrzącej masy i Was poparzyć, a przy okazji obkleić Wam całą kuchnię.
Polewa czekoladowa. Masło wraz z połamaną na kawałki czekoladą wrzucić do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy, wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polać ciasto. Dopóki czekolada nie zastygnie, można ją posypać kawałkami orzechów włoskich.
Położenie ciasta (od dołu). Połowa biszkoptu ciemnego, masa kawowa, biszkopt orzechowy, masa kajmakowa, połowa biszkoptu ciemnego, polewa czekoladowa.
Przepis Anny Cyganik-Ideć, autorki bloga „Mania wypiekania”

8 z 14
Składniki na biszkopt...
fot. Fot. Andżelika Knop

Ciasto mocno alkoholowe „pijana zakonnica”

Składniki na biszkopt
7 jaj
7 łyżek cukru
3 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka octu winnego

Składniki na krem
szklanka wody
pół kostki margaryny (można zamienić na masło)
2 łyżki kakao
pół tabliczki gorzkiej czekolady
szklanka cukru
około 100-200 ml wódki

Dodatkowo na wierzch
0,75 l śmietanki kremówki (3 opakowania)
1 fix do śmietany
czubata łyżka cukru pudru
dwie kokosowe princessy (lub inny tego typu batonik)

Wykonanie
Biszkopt. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ocet.
Piec w brytfannie o wymiarach 26-28 cm przez około 45 minut w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu – 180.
Gdy lekko przestygnie, końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Krem. Do rondla wlać około pół szklanki wody i gotować na wolnym ogniu. Margarynę, wodę, kakao, czekoladę i cukier przełożyć do metalowej miski, następnie umieścić ją na rondlu. W ten sposób składniki kremu rozpuszczą się na parze i unikniemy przypalenia. Gdy wszystko ładnie się rozpuści, wlać wódkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Letni krem przelać na biszkopt, tak aby zakrył otwory.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem, wyłożyć na wierzch ciasta. Wyrównać wierzch.
Na koniec posypać ciasto startym batonikiem i pozostawić w lodówce do schłodzenia przez kilka godzin.
Przepis Andżeliki Knop

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

Zobacz również

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy

W letnich butach, bez raków i czekana. Tak turyści zdobywali Rysy